Martin Luther en de Reformatie

In 2017 is het 500 jaar geleden dat de Reformatie door Luther plaatsvond. Ook Rheinland-Pfalz heeft daarbij destijds een belangrijke rol gespeeld.


In het spoor van de Reformatie in Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz speelt bij de verspreiding van de Reformatie een bijzondere rol. Vooral de steden Worms en Speyer hebben bij de Reformatie een sleutelrol vervuld.

Worms geldt als een van de belangrijkste Luthersteden. Volgens de overlevering weigerde Maarten Luther hier in 1521 zijn 95 stellingen te herroepen. De vervolgens tegen Maarten Luther uitgevaardigde rijksban vestigde de aandacht op het reformatorisch denken en zorgde ervoor dat Luther talrijke aanhangers kreeg.

De rijksdag van Speyer

Acht jaar later speelden zich in Speyer bij de rijksdag belangrijke gebeurtenissen af die van grote invloed waren op de Reformatie van Luther. Omdat godsdienstvrijheid voor hen nog steeds verboden was, tekenden vijf vorsten en veertien rijksstanden schriftelijk bezwaar aan bij de keizer en het concilie. Speyer geldt daarom als geboortestad van het protestantisme, dat in belangrijke mate werd vormgegeven door Maarten Luther.

De verspreiding van het protestantisme

In het kader van de vroege, door Maarten Luther ingeleide, Reformatie zijn talrijke andere plaatsen in Rheinland-Pfalz het vermelden waard. Veel verschillende landsheren, die invloed uitoefenden op het geloof van hun onderdanen, drukten hun stempel op het protestantisme. Vooral afzonderlijke persoonlijkheden speelden een belangrijke rol bij de door Maarten Luther ingeleide verspreiding van de nieuwe geloofsrichting. Op de eerste plaats Franz von Sickingen, die tijdens het beslissende schisma in de kerkgeschiedenis als ridder op de beroemde Ebernburg werkte. Hij nodigde talrijke lutherse theologen uit in de door Ulrich von Hutten in 1520 als “Herberg der Gerechtigdheid” bekend geworden burcht bij Bad Münster am Stein.

Het feit dat in Rheinland-Pfalz meer gebieden onder één geestelijk leider stonden dan in de rest van het Heilige Roomse Rijk, leidde tot een bijzondere structuur van de geloofsovertuigingen. Van doorslaggevend belang voor de verspreiding van de Reformatie van Maarten Luther was het feit dat de keurvorsten, zoals Lodewijk V, zich inspanden om geloofstegenstellingen op te heffen.

Op de volgende pagina’s vindt u informatie over de Reformatie in Rheinland-Pfalz en komt u te weten welke plaatsen hier belangrijk waren voor de verspreiding van het geloof. Daarnaast nodigen wij u uit om u te laten inspireren voor uitstapjes en bezichtigingen en zo in het spoor van de Reformatie de deelstaat opnieuw te ontdekken. 

Interieur van de Kerk van de Heilige Drie-eenheid in Speyer

Evenementen

Evenementen in het kader van 500 jaar Reformatie

500 jaar Reformatie wordt in Rheinland-Pfalz op gepaste wijze gevierd met mooie evenementen. Daar horen zowel muzikale hoogtepunten bij als de spannende en moderne reconstructie van de reformatiegeschiedenis in verschillende tentoonstellingen.

Het geheel wordt afgerond door geloofsgesprekken en presentaties, waardoor geïnteresseerden meer inzicht krijgen. Ook worden voor het reformatiejubileum nieuwe wandelroutes en belevenisparcoursen geopend, die het toeristische aanbod van de regio verrijken.

Deze culturele zomer speelt het 500e reformatiejubileum eveneens een centrale rol. U kunt uw keuze maken uit verschillende spannende programmapunten. Hoogtepunt van de festiviteiten is zonder twijfel de reformatiekerkdienst op 31-10-2017 in de Kerk van de Heilige Drie-eenheid in Speyer.

Meer informatie over het reformatiejubileum

Reformatie in Rheinland-Pfalz (in het engels)

Luther 2017 – 500 jaar Reformatie (in het engels)

Lutherpad in Duitsland (in het engels)

UW MENING
Breng uw stem uit...
Nog niet gewaardeerd. Geef als eerste een waardering!
Klik op de waarderingsbalk om dit onderdeel te waarderen.
 • Twitter
 • Facebook
 • studiVZ
 • MySpace
 • deli.cio.us
 • Digg
 • Folkd
 • Google Bookmarks
 • Linkarena
 • Mister Wong
 • Newsvine
 • reddit
 • StumbleUpon
 • Windows Live
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yigg

COMMENTAREN
Geen reacties

commentarierën

Voeg reactie toe

* - verplicht veld

*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan
Als U het woord niet kunt lezen, klik hier.
*
*