Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
  • Mainz
    In de binnenstad van Mainz staat de grote Dom - en u heeft er zelfs vanuit de kleine straatjes zicht op.
  • Dom Worms
    Ook in Worms in Rheinhessen is de Dom nog in goede staat en u kunt hem bezichtigen.
  • Judenhof Speyer
    De zogenaamde ShUM steden Worms, Speyer en Mainz zijn nationale voorstelling voor de UNESCO lijst van werelderfgoederen.

De ShUM-steden in Rijnland-Palts

De ShUM-steden van Rijnland-Palts, Speyer, Worms en Mainz, vragen UNESCO-werelderfgoedstatus aan.

Met hun joodse gemeenschappen in Speyer, Worms en Mainz als de wieg van Ashkenazi-joden en innovatieve centra met architecturale, religieuze en spirituele impact voor de gehele Ashkenazi-wereld, is de joodse geschiedenis in deze drie steden uniek en uitmuntend. Tijdens de middeleeuwen, vanaf de 11e eeuw, waren deze gemeenschappen de plekken waar je moest zijn, ze vormden het centrum voor het joodse leren en de gerenommeerde Jesjiva.

Tot aan de vernietigende pogroms tijdens de jaren 1340 heeft deze unieke alliantie een belangrijke rol gespeeld bij de vorming van de joodse cultuur, religie en het intellectuele leven in Europa. Religieuze gebouwen, uniek in Europa, zijn de stille getuigen van deze levendige periode tijdens de middeleeuwen. Deze levendigheid toont ook de band die de joodse gemeenschappen hebben opgebouwd met deze drie steden, ondanks de kruistochten, massamoorden en allerlei soorten van discriminatie die ze hebben meegemaakt.

Ondanks dat de joodse gemeenschappen dezelfde piek na de 14e eeuw nooit meer bereikt hebben, waren de steden, in de joodse wereld, voor altijd verbonden aan de periode van ShUM. De Holocaust zorgde dat er in deze steden geen joden meer woonden, net als in veel andere steden in Duitsland en de rest van Europa. De overblijfselen en de kerkhoven evenals de gereconstrueerde synagoge van Worms laten de bezoeker de bloeiende periode van ShUM zien evenals de verwoesting waar de gemeenschappen steeds weer mee te maken hadden. Na de Holocaust zijn er weer nieuwe gemeenschappen in deze drie steden ontstaan.

ShUM is de afkorting van de eerste letters van de Hebreeuwse namen van de steden Speyer, Worms en Mainz in de middeleeuwen: Schin (Sh), wat staat voor Schpira, Waw (U) voor Warmaisa en Mem (M) voor Magenza.

Vakantie in de Palts: wijnfeesten en het grootste bos van Duitsland

Vakantie in de Palts: wijnfeesten en het grootste bos van Duitsland

Als u vakantie houdt in de Pfalz is het weer en het klimaat u goed gezind.

Rijn-Hessen: grootste wijngebied Duitsland

Rijn-Hessen: grootste wijngebied Duitsland

Tijdens een vakantie in Rijn-Hessen, het grootste wijnbouwgebied van Duitsland, staat wijn op het...

UNESCO-Werelderfgoedlocaties

UNESCO-Werelderfgoedlocaties

Rijnland-Palts is niet alleen bijzonder, maar ook uniek. Het telt maar liefst vier...