Gastlandschaften Rheinland-Pfalz


Fascinerende plaatsen

Generaldirektion Kulturelles Erbe Rheinland-Pfalz
Festung Ehrenbreitstein
56077 Koblenz

Tel. +49 (0) 261/66754180
info@gdke.rlp.de
www.gdke-rlp.de

 • Klause Kastel, Moezel-Saar
  Klause Kastel aan de Moezel-Saar behoort tot de werelderfgoederen.
 • Amfitheater in Trier
  Het amfitheater in Trier kunt u nog steeds bezichtigen en is ook voor kinderen leuk om te beleven.
 • Dom in Trier
  De Dom in Trier is een imposant gebouw in het centrum van de stad.
 • Kaisertherme Trier
  De keizerlijke thermen in Trier is een van de meest bekende romeinse gebouwen in de stad.
 • Burg Pfalzgrafenstein, Romantische Rijn
  Burg Pfalzgrafenstein, Romantische Rijn
 • Marksburg aan de Rijn
  De Marksburg aan de Rijn is vanuit de wijnbergen en het wandelpad het beste te zien.
 • Speyrer Dom
  In de avond is de Dom in Speyer prachtig verlicht en krijgt een romantisch tintje.

UNESCO-Werelderfgoedlocaties in Rijnland-Palts

Rijnland-Palts is niet alleen bijzonder, maar ook uniek. Het telt maar liefst vier UNESCO-Werelderfgoedlocaties, die door deze internationale erkenning een bijzondere beschermde status hebben.

Trier en zijn Romeinse geschiedenis

In Trier, de vroegere Romeinse metropool 'Augusta Treverorum' en ook wel 'het tweede Rome' genoemd, getuigen vele bouwwerken nog altijd van de betekenis die de stad aan de Moezel destijds had. Met de Porta Nigra, het amfitheater en de keizerlijke thermen maken unieke relicten uit het Romeinse wereldrijk deel uit van het UNESCO-Werelderfgoed, dat naast deze monumenten ook de dom en de Liebfrauenkirche omvat.

Het Oberes Mittelrheintal

Met het Oberes Mittelrheintal, een belangrijk natuurlandschap met een prachtige natuur, is een complete regio aangewezen als UNESCO-Werelderfgoed. De rotsen, de rivier de Rijn, de steile wijnbergen, de burchten en de historische steden en dorpen maken dit gebied tot een uiterst boeiend geheel. Het romantische dal van de Midden-Rijn tussen Bingen en Koblenz is een bron van mythen en sagen en behoort tot de mooiste delen van Rijnland-Palts!

De Romeinse Limes

De Opper-Germaans-Raetische Limes is een bijzonder bodemmonument dat veel informatie geeft over de Romeinse tijd en cultuur. De Limes werd ca. 2.000 jaar geleden gebouwd en vormde de scheidslijn tussen het Imperium Romanum en de rest van de wereld – over een lengte van ongeveer 550 kilometer, tussen Regensburg en Koblenz. Waar de Romeinse grensmuur ooit het landschap doorkruiste, loopt nu langs gereconstrueerde torens en forten, musea en Romeinse monumenten de Duitse Limesroute.

De dom van Speyer

Een van de indrukwekkendste kerken in West-Europa is de dom van Speyer, die werd gebouwd als laatste rustplaats voor de Salische keizers. Dit bijna duizend jaar oude gebouw wordt beschouwd als hoofdwerk van de romaanse bouwkunst op Duitse bodem en fascineert door zijn statige uitstraling. De crypte is tot op heden in zijn oorspronkelijke staat behouden gebleven. Het is de laatste rustplaats van acht Duitse keizers en koningen, vier koninginnen en een aantal bisschoppen.

Natuur- en geopark "Vulkaneifel"

In november 2015 is het natuur- en geopark "Vulkaneifel" toegevoegd aan het wereldwijde netwerk van geoparken van UNESCO. “Na de bevestiging van het Internationale Aardwetenschappen- en Geopark-programma van de Algemene Vergadering van UNESCO, krijgt het natuur- en geopark “Vulkaneifel” nu dezelfde internationale erkenning als werelderfgoed en natuurreservaten”, aldus een persbericht na de officiële erkenning.

UNESCO Geoparks legt de nadruk op geologisch, natuurlijk en cultureel erfgoed van een regio. Deze bieden mogelijkheden voor milieu-onderwijs en dragen bij aan een duurzame regionale ontwikkeling waar veel belanghebbenden bij zijn betrokken. Het natuur- en geopark “Vulkaneifel” biedt het hele jaar door actieve ontdekkingstochten, waarbij ook tochten met gids mogelijk zijn. Voor meer informatie over de flora en fauna van het natuur- en geopark “Vulkaneifel”, evenementen en meer, kunt u de website bezoeken.

Hier krijgt u meer informatie over natuurparken en nationale parken in Rijnland-Palts.

Vakantie aan de Romantische Rijn: waar burchten, wijn en de Rheinsteig lokken

Vakantie aan de Romantische Rijn: waar burchten, wijn en de Rheinsteig lokken

Een vakantie in het Rijndal is net een sprookje, met ontoegankelijke rotsen, wijngaarden op steile...

Vakantie in de Palts: wijnfeesten en het grootste bos van Duitsland

Vakantie in de Palts: wijnfeesten en het grootste bos van Duitsland

Als u vakantie houdt in de Pfalz is het weer en het klimaat u goed gezind.