Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Luthermonument in Worms © Stad Worms
  Luthermonument in Worms © Stad Worms
 • Interieur van de Kerk van de Heilige Drie-eenheid in Speyer © Karl Hoffmann
  Interieur van de Kerk van de Heilige Drie-eenheid in Speyer © Karl Hoffmann
 • Lutherstandbeeld in de voorhal van de Gedachteniskerk in Speyer © Landeskirche
  Lutherstandbeeld in de voorhal van de Gedachteniskerk in Speyer © Landeskirche
 • Maarten Lutherhuis in Oppenheim
  Maarten Lutherhuis in Oppenheim
 • Bronzen beeld van Johannes Gutenberg in Mainz © Landeshauptstadt Mainz
  Bronzen beeld van Johannes Gutenberg in Mainz © Landeshauptstadt Mainz
 • Unificatiemonument in de Stiftskerk in Kaiserslautern © Stadt Kaiserslautern
  Unificatiemonument in de Stiftskerk in Kaiserslautern © Stadt Kaiserslautern
 • De Ebernburg in Bad Münster am Stein-Ebernburg, Nahe-regio
  De Ebernburg in Bad Münster am Stein-Ebernburg, Nahe-regio
 • Luthermonument in Landau in der Pfalz
  Luthermonument in Landau in der Pfalz
 • Wernerkapel (rechts) in Bacharach am Romantischen Rhein
  Wernerkapel (rechts) in Bacharach am Romantischen Rhein

In het spoor van de Reformatie in Rijnland-Palts

Rijnland-Palts speelt bij de verspreiding van de Reformatie een bijzondere rol. Vooral de steden Worms en Speyer hebben bij de Reformatie een sleutelrol vervuld.

Worms geldt als een van de belangrijkste Luthersteden. Volgens de overlevering weigerde Maarten Luther hier in 1521 zijn 95 stellingen te herroepen. De vervolgens tegen Maarten Luther uitgevaardigde rijksban vestigde de aandacht op het reformatorisch denken en zorgde ervoor dat Luther talrijke aanhangers kreeg.

 

De rijksdag van Speyer

Acht jaar later speelden zich in Speyer bij de rijksdag belangrijke gebeurtenissen af die van grote invloed waren op de Reformatie van Luther. Omdat godsdienstvrijheid voor hen nog steeds verboden was, tekenden vijf vorsten en veertien rijksstanden schriftelijk bezwaar aan bij de keizer en het concilie. Speyer geldt daarom als geboortestad van het protestantisme, dat in belangrijke mate werd vormgegeven door Maarten Luther.


De verspreiding van het protestantisme

In het kader van de vroege, door Maarten Luther ingeleide, Reformatie zijn talrijke andere plaatsen in Rijnland-Palts het vermelden waard. Veel verschillende landsheren, die invloed uitoefenden op het geloof van hun onderdanen, drukten hun stempel op het protestantisme. Vooral afzonderlijke persoonlijkheden speelden een belangrijke rol bij de door Maarten Luther ingeleide verspreiding van de nieuwe geloofsrichting. Op de eerste plaats Franz von Sickingen, die tijdens het beslissende schisma in de kerkgeschiedenis als ridder op de beroemde Ebernburg werkte. Hij nodigde talrijke lutherse theologen uit in de door Ulrich von Hutten in 1520 als “Herberg der Gerechtigdheid” bekend geworden burcht bij Bad Münster am Stein.

Het feit dat in Rijnland-Palts meer gebieden onder één geestelijk leider stonden dan in de rest van het Heilige Roomse Rijk, leidde tot een bijzondere structuur van de geloofsovertuigingen. Van doorslaggevend belang voor de verspreiding van de Reformatie van Maarten Luther was het feit dat de keurvorsten, zoals Lodewijk V, zich inspanden om geloofstegenstellingen op te heffen.

Meer informatie over het reformatiejubileum in Duitsland hier

Evenementen in het kader van 500 jaar Reformatie

500 jaar Reformatie wordt in Rijnland-Palts op gepaste wijze gevierd met mooie evenementen. Daar horen zowel muzikale hoogtepunten bij als de spannende en moderne reconstructie van de reformatiegeschiedenis in verschillende tentoonstellingen.

Het geheel wordt afgerond door geloofsgesprekken en presentaties, waardoor geïnteresseerden meer inzicht krijgen. Ook worden voor het reformatiejubileum nieuwe wandelroutes en belevenisparcoursen geopend, die het toeristische aanbod van de regio verrijken.

Deze culturele zomer speelt het 500e reformatiejubileum eveneens een centrale rol. U kunt uw keuze maken uit verschillende spannende programmapunten. Hoogtepunt van de festiviteiten is zonder twijfel de reformatiekerkdienst op 31-10-2017 in de Kerk van de Heilige Drie-eenheid in Speyer.

0 resultaat, gesorteerd naar oplopend / aflopend

Helaas er zijn geen resultaten voor uw selectie.