Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Nationaal Park Hunsrück-Hochwald
  Nationaal Park Hunsrück-Hochwald
 • De Eifelsteig en de Eifel
  De Eifel en de Hunsrück vormen de gebergtes naast de Moezel.
 • De Eifelsteig en de Eifel
  In de zomer prettig om de wandelen in de winter sneeuwpret - de Erbeskopf.
 • De Eifelsteig en de Eifel
  Vanuit de Erbeskopf heeft men prachtig uitzicht over de Eifel.
 • Een familie met de ranger in het nationale park
  Met de ranger op pad in de nationale park Eifel.
 • Nationaal Park Eifel
  Nationaal Park Eifel

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald en Nationaal Park Eifel

Zowel in het Nationaal Park Eifel als het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald worden onder het motto 'de natuur haar gang laten gaan' twee prachtige natuurgebieden beschermd en toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Het doel van deze nationale parken is de natuur stap voor stap aan zichzelf over te laten, zodat er een nieuwe 'wildernis' ontstaat. Bij beide nationale parken worden vooral de inheemse beukenbossen en kenmerkende dierenwereld beschermd. Bij het Nationaal Park Eifel gebeurt dit sinds 2004 op een oppervlak van 11.000 hectare in het noorden van de Eifel en bij het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald gaat het om ruim 10.000 hectare op de westelijke Hunsrück-heuvels.

Tot de 19e eeuw waren er in beide nationale parken haast geen bomen te vinden. De waardevolle beuken- en eikenbossen werden gerooid omdat er steeds meer vraag was naar houtskool. In het midden van de 19e eeuw werd dit gebied weer bebost, maar nu met geordende en vooral sneller groeiende dennenbossen. Tegenwoordig gaat het er in de nationale parken om de overgebleven beukenbossen beschermen en de natuurlijke dynamiek zijn gang te laten gaan. Dit soort beukenbossen komt alleen nog voor in Midden-Europa. De Europese wilde kat die vrijwel helemaal uit zijn leefgebied wordt verdrongen, komt hier nog voor. In het Hunsrücker Hochwald is de grootste populatie van deze kat te vinden.

In de Eifel, waar het nationaal park zich al tien jaar heeft kunnen ontwikkelen, is al te zien dat dit plan zijn vruchten heeft afgeworpen. Ook in het jonge nationale park Hunsrück-Hochwald zijn de eerste successen al geboekt. Al binnen enkele jaren komen in gebieden die niet meer voor commerciële doeleinden worden gebruikt, plant- en diersoorten voor die in bevolkte gebieden of gebieden die door mensen worden bewerkt, geen leefgebied meer vinden. Een oude boom die vanzelf omvalt en mag blijven liggen, biedt als dood hout het perfecte leefgebied voor veel micro-organismen. In de nationale parken kan de nationale kringloop van het leven worden bewonderd: van het ontstaan naar het vergaan, waardoor er veel verschillende planten en dieren voorkomen.

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Oude, uitgestrekte beukenbossen, steile steenvelden en zeldzame hellingvenen maken het Nationale Park Hunsrück-Hochwald tot een uniek gebied. Het hoofddoel van het beschermde gebied dat in 2015 is geopend, is de natuur haar gang te laten gaan. Het jongste nationale park van Duitsland beslaat ruim 10.000 hectare op de westelijke Hunsrück-heuvels rond de plaatsen Birkenfeld, Hermeskeil, Herrstein, Nohfelden, Nonnweiler en Thalfang am Erbeskopf, vlakbij de Idar-Oberstein, ook wel bekend als de 'stad van de edelstenen'. Het grootste deel van dit gebied ligt in Rijnland-Palts en circa 100 hectare ligt in Saarland. Het is het eerste nationale park in Duitsland dat in twee deelstaten ligt.

Bij de Erbeskopf – het hoogste punt van de Benelux dat ten westen van de Rijn ligt – is het oerwoud van morgen in ontwikkeling. In dit gebied met zijn gevarieerde landschap zijn nu al unieke dier- en plantensoorten te vinden. Het gebied is dan ook bekroond als hotspot voor biodiversiteit. Ongeveer de helft van het nationale park is bedekt met beuken. Hier groeit vooral de rode beuk, die wereldwijd vrij zeldzaam is. Dood hout en molmgaten zijn het ideale leefgebied voor veel dier- en plantensoorten die uit meeste productiebossen zijn verdwenen. De zwarte specht, zwarte ooievaar en vleermuis zijn hier nog te vinden – en de grootste populatie wilde katten van Europa.

Er lopen wandel- en fietspaden door het nationale park. Het hoogtepunt is de Saar-Hunsrück-Steig die u in vier etappes langs de mooiste plekjes van het nationale park leidt. Bovendien zijn de zes 'Traumschleifen' in het nationale park, die allemaal als rondwandelingen zijn opgezet en door het Deutsche Wanderinstitut zijn bekroond, de parel van dit beschermde natuurgebied. De circa 80 kilometer lange fietsroute in het nationale park leidt recreanten één keer rond en door het nationale park.

In de Wildenburg bij Kempfeld, het Hunsrückhaus op de Erbeskopf en de Keltische ringmuur in Otzenhausen vinden regelmatig door 'rangers' georganiseerde en begeleide tochten plaats die zijn afgestemd op het seizoen. Ontdek de rotsen, veengebieden en bossen, ga op zoek naar wilde katten of verdiep je in de Keltische geschiedenis: het is allemaal mogelijk. Wie interesse heeft, kan voor zichzelf, het gezin of een hele groep een van de gediplomeerde gidsen van het nationale park boeken. Zij organiseren spannende tochten. Heeft u speciale wensen? Ook dan kunt u zeker bij een van de gidsen terecht.

Zomer in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald:Ontdek meer video's uit Rijnland-Palts op ons YouTube-kanaal!

Nationaal Park Eifel

Het gevarieerde landschap met bos, water en wildernis wordt gekenmerkt door majestueuze bomen, knoestige eiken en heldere beekjes. Hier werd in 2004 het Nationaal Park Eifel, het eerste nationale park in Noordrijn-Westfalen, opgericht. Het nationale park ligt tussen Nideggen in het noorden, Gemünd in het zuiden en de Belgische grens in het zuidwesten. Het gebied beslaat 11.000 hectare en hier wordt vooral het Hainsimsen-beukenbos in de Noord-Eifel beschermt. Een groot ongerept bosgebied met veel beukenbomen is de top 'Kermeter', die in het noorden en westen wordt begrensd door de Rurtalsperre en in het zuiden door de Urfttalsperre. Beetje bij beetje ontstaan er weer beukenbossen in het landschap.

In het Nationaal Park Eifel zijn veel bedreigde dier- en plantensoorten te vinden die op de rode lijst staan. Bijvoorbeeld de schuwe wilde kat, die ook wel de 'Eifeltijger' wordt genoemd, de zwarte ooievaar en de muurhagedis die nauwelijks voorkomt in Noordrijn-Westfalen.

De beheerder van het nationale park is gevestigd in het Nationalparkforstamt Eifel in Schleiden. Het Nationaal Park Eifel is een populaire bestemming in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Hier is altijd iets bijzonders te zien, welk seizoen het ook is. In het voorjaar zijn dat de gele bloementapijten van narcissen, in de zomer weiden vol geurende wilde kruiden. De herfst is de bronsttijd, en dan zijn er burlende herten te zien. En in de winter kunt u met de rangers spoorzoeken in de sneeuw.

Vakantie in de Eifel

Vakantie in de Eifel

Een vakantie in de Eifel biedt dichte bossen en ongerepte dalen met burchten en kastelen.

Vakantie in de Hunsrück: wandelen en fietsen met de familie in de natuur

Vakantie in de Hunsrück: wandelen en fietsen met de familie in de natuur

Tussen de Rijn, Moezel, Saar en Nahe ligt de Hunsrück. Van Mettlach tot Trier, in het...

Bijzondere uitstraling en een onbeschrijfelijke charme!