Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Naturpark Südeifel
  Voorjaar op het Ferschweiler Plateau in de Südeifel.
 • Weinfelder Maar bij Daun
  Duizenden jaren naar de laatste vulkanische uitbarsting - rust genieten aan het Weinfelder Maar.
 • Saar-Hunsrück-Steig
  Rust en natuur genieten op de Ringel bij Otzenhausen op de Saar-Hunsrück-Steig.
 • Uitzicht in het Lahndal
  Het dal van de rivier Lahn is minder bekend maar net zo mooi.
 • Wijnbergen en bos
  Wijnbergen en bossen vormen het landschap in Rijnland-Palts.

Natuurparken in Rijnland-Palts

In de deelstaat Rijnland-Palts zijn acht natuurparken te vinden: natuurpark Nassau, natuurpark Pfälzerwald, natuurpark Rhein-Westerwald, natuurpark Saar-Hunsrück, natuurpark Soonwald-Nahe, natuurpark Südeifel, natuurpark Vulkaneifel en het Duits-Belgische natuurpark Hohes Venn-Eifel (Noord-Eifel). U heeft de taak om erop te letten dat de bescherming en het gebruik van de natuur en het landschap in evenwicht blijven. Daar hoort ook de ontwikkeling van toeristische activiteiten en aanbiedingen bij die de gedachte van het natuurpark doorgeven zonder de intacte natuur in gevaar te brengen. De routes door de natuurparken verbinden bezienswaardigheden zoals burchten, kastelen, leer- en belevenispaden, musea, vrijetijds- en sportactiviteiten evenals interessante uitkijkpunten en toeristische routes met elkaar.

Natuurpark Pfälzerwald

Bossen, zo ver u kijken kunt! Het Pfälzerwald is het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland en een van de grootste bosgebieden in Europa. Samen met een Frans gebied in de noordelijke Elzas vormt het bos het biosfeerreservaat Pfälzerwald-Vosges du Nord dat in 1992 is opgenomen in het wereldwijde netwerk van biosfeerreservaten. Kenmerkend voor het middelgebergte dat in het zuidwesten van Rijnland-Palts ligt, zijn de bonte zandsteenrotsen die boven het landschap uitsteken en een groot aantal dennen die goed gedijen op de droge en arme grond van het Pfälzerwald. Ongeveer 20% van het boombestand bestaat uit beukenbossen die inmiddels nog maar heel weinig voorkomen en daarom beschermd moeten worden.

Het natuurpark Pfälzerwald dat 179.800 ha groot is, is door de zanderige, zeer meegevende grond en bossen en wijngaarden zo ver u kijken kunt een paradijs voor wandelaars. Drie wandelroutes met kwaliteitskeurmerk en tal van korte wandelroutes en rondwandelingen lopen door de drie landschappen van het Pfälzerwald: het Pfälzer Bergland is met de 687 meter hoge Donnersberg het hoogste punt in het Pfälzerwald, het Haardt-gebergte dat hoger ligt dan de Rijnvlakte en het Pfälzerwald. Vanaf de ontelbare burchten en ruïnes heeft u een prachtig uitzicht over de beboste heuvels. Ook de bizarre en legendarische rotsformaties in het Dahner Felsenland moet u gezien hebben. Ga bijvoorbeeld naar de Jungfernsprung, een steile, 70 meter hoge rots of de Teufelstisch, een 14 meter hoge formatie met één poot in de vorm van een paddenstoel. De legende gaat dat de duivel hier eens heeft gegeten.

Mountainbikers vinden tussen Neustadt an der Weinstraße, Pirmasens, Zweibrücken en Kaiserslautern een 300 km lang fietspad dat goed gemarkeerd is en zowel makkelijkere als moeilijkere gedeeltes heeft.

Natuurpark Vulkaneifel

Er zijn nergens meer mineraalbronnen, maren en lavastromen te vinden als in de Vulkaneifel. Aan het gas dat hier en daar nog vrijkomt, is te zien dat de Eifel altijd nog vulkanisch actief is. Het is het jongste vulkaangebied van Duitsland en grenst in het zuiden en zuidwesten aan de Zuid-Eifel, in het westen aan de Luxemburgse en Belgische Ardennen en in het noorden aan de Noord-Eifel. In het oosten vormt de Rijn een geografische grens. Het 'symbool' van het circa 2000 km² grote natuurpark Vulkaneifel zijn de maren die ooit door enorme explosies zijn ontstaan. De diepblauwe en met water gevulde maren worden ook wel de 'de ogen van de Eifel' genoemd. De Pulvermaar is met 72 meter de diepste mare.

In een van de acht geologische musea komt u meer te weten over de geowetenschappelijke, natuurkundige, geschiedkundige, culturele en technische verbanden van de Vulkaneifel. De zogenaamde 'Duitse vulkaanroute' verbindt 39 bezienswaardigheden rond het thema Eifelvulkanisme met elkaar. Het gaat hierbij om een 'vakantie- en belevenisroute' die begint boven de Laacher See en eindigt bij de rotsplooien bij Manderscheid. Ook bijzonder is de koudwatergeiser 'Wallender Born', die in de volksmond ook wel 'Brubbel' genoemd wordt. Het gaat hierbij om een drie meter hoge fontein die elk halfuur water de lucht in spuwt. De oorzaak daarvoor is koolstofgas dat uit de grond opstijgt.

De Eifel is door de diverse misdaadromans die zich in dit gebied afspelen, de laatste jaren steeds bekender geworden. Bij 'misdaadrondleidingen' en tijdens 'misdaadweekenden' leert u het 'misdaadgebied Eifel' vanuit een heel ander perspectief kennen.

Natuurpark Nassau

Diep ingesneden dalen en ruwe heuvels zijn kenmerkend voor het 590 km² grote natuurpark op het Rijnlands leisteenplateau dat de hoofdas vormt van het Lahndal in oost-westelijke richting. Tien beschermde natuurgebieden die zich in het natuurpark Nassau bevinden, zijn een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzame broedvogels zoals de hazelhoen, ijsvogel, waterspreeuw of ruigvoetuil. De flora en fauna kunnen het best worden ontdekt door de land- en waterwegen langzaam te bevaren of er te fietsen of wandelen: regionale en supraregionale wandelroutes en enkele educatieve wandelpaden en trimbanen lopen over land door het natuurpark Nassau en via wateraders, die geschikt zijn voor een kanotocht. Ook buiten het idyllische natuurlandschap is er veel te ontdekken en beleven: in Höhr-Grenzhausen is bijvoorbeeld een 2.500 m² groot museum te vinden dat gewijd is aan klei en keramiek, en in het traditionele kuuroord Bam Ems kunt u uw gezondheid een boost geven.

Natuurpark Rhein-Westerwald

Rechts van de Rijn, tussen Koblenz en Bonn en in het gebied van het Vorderen Westerwald, ligt het 450km2 grote natuurpark Rhein-Westerwald . Oude bossen, romantische beekdalen en schilderachtige Rijnstadjes bepalen het beeld. Een kernzone van het natuurpark is het 12 km lange Frankenbachdal, waar beukenbossen en zeldzame diersoorten zoals de kamsalamander en kikkers te vinden zijn. Een zeer bijzondere langeafstandswandelroute is de 75 km lange limeswandelroute die u langs de resten van de Romeinse grensmuur Limes leidt. Vanaf 85 n. Chr. vormde deze muur de grens tussen het Romeinse Rijk en het gebied van de 'barbaarse' Germanen. Het is de grootste archeologische vindplaats in Midden-Europa en is in 2005 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In het Museum für Altsteinzeit in het voormalige kasteel 'Monrepos' bij Neuwied kunt u nog verder teruggaan in de tijd.

Bij de vele feesten en markten die elk jaar in het natuurpark worden gehouden, gaat u echt terug in de tijd. Of het nu een boerenmarkt, kerstmarkt of het Appel- en Wijnfeest is, de bewoners in de regio hebben altijd wel een reden om met volle teugen van het leven te genieten en feest te vieren.

Natuurpark Saar-Hunsrück

Het natuurpark Saar-Hunsrück dat tussen de Moezel en de Rijn ligt, is bijna 2000 km² groot en bestaat uit twee delen die in Saarland en Rijnland-Palts gelegen zijn. De vereniging 'Naturpark Saar-Hunsrück' met vestiging in Hermeskeil is beheerder van dit gebied. Een zacht glooiende heuvelrug op de hellingen van de Hunsrück en steile wijnbergen aan de rivierbekken van de Moezel, Saar, Ruwer en Nahe zijn kenmerkend voor het gevarieerde cultuur- en natuurlandschap van het park. Zowel voor cultuur- als natuurliefhebbers zijn hier tal van mogelijkheden om het gebied te ontdekken en dingen te ondernemen. De 816 meter hoge Erbeskopf, het hoogste punt van Rijnland-Palts, de Saarschleife bij Mettlach en de Saar-Hunsrück-Steig die bekroond is met het wandelkeurmerk van het Deutsche Wanderinstitut en daarmee een van de beste wandelroutes van Duitsland is, laten het hart van elke wandelaar sneller kloppen.

Cultuur- en geschiedenisliefhebbers vinden hier tal van overblijfselen uit verschillende periodes in de geschiedenis. Bij Nonnweiler bevindt zich bijvoorbeeld een van de meest indrukwekkende Keltische vestingwerken in Europa: de ringmuur van Otzenhausen. De muur die in de eerste eeuw voor Christus is gebouwd, is 2,5 km lang en tot 10 meter hoog. De geschiedenis van de Romeinse tijd is niet alleen in de oude Romeinse stad Trier te vinden. De Romeinse villa Borg bij Perl is slechts een van de vele Romeinse bouwwerken in zijn soort. Burg Heid, de ruïne van Burg Layen of de Wildenburg weerspiegelen de middeleeuwen.

Duits-Belgisch natuurpark Hohes Venn-Eifel

Water, bos en uitgestrekte berggebieden bepalen het veelzijdige en gevarieerde landschapsbeeld van het Duits-Belgische natuurparks Hohes Venn-Eifel . Het strekt zich uit over Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Oost-België, is 2700 km² groot en ligt tussen Langerwehe en Eupen en Bad Münstereifel, Prüm en Sankt Vith. Een van de qua natuur interessantste gebieden is het hoogveen in het Belgische 'Hohen Venn'. Het is uniek in Europa en haast ongerept. Het Vennvorland dat door de zuivelindustrie en bossen wordt gekenmerkt, de uitgestrekte bossen en diep ingesneden dalen van de Roereifel en de kleurrijke biodiversiteit in de Kalkeifel zijn net zo mooi.

Deze gebieden die met zijn dorpjes en kleinere stadjes eerder landelijk te noemen zijn, zijn een paradijs voor fietsers en wandelaars. Plaatsen zoals het Waldpädagogische Zentrum Eifel waar u meer te weten kunt komen over bosarbeid en het beroep van boswachter of het Rheinische Freilichtmuseum Kommern dat bestaat uit 60 verschillende gebouwen uit de regio's van het Rijnland, zorgen voor een nog rijkere natuurbelevenis. 

Natuurpark Südeifel

Het natuurpark Südeifel is het oudste natuurpark van Rijnland-Palts en het op een na oudste natuurpark van Duitsland. Het oppervlak van het grensoverschrijdende natuurpark bedraagt 432 km² in Rijnland-Palts en 357 km² in Luxemburg. Het gebied kan worden opgedeeld in twee delen met een ander landschap: het noordelijke deel dat behoort tot het Rijnlands leisteenplateau en het zuidelijke deel dat wordt gerekend tot het Bitburger Gutland, een gebied dat overgaat in het Moezelgebied. Deze deelgebieden met verschillende hoogtes worden gescheiden door de Höhensprung Islek. Kenmerkend voor het landschapsbeeld van het natuurpark zijn de omsloten bospercelen, doorkruist door de romantische rivier- en beekdalen van Sauer, Our, Irren, Enz, Prüm, Nims en Kyll en onderbroken door de open landschappen en kleine Eifeldorpjes.

De variëteit aan landschappen van het gebied komt tot uitdrukking in een grote biodiversiteit. In de droge, kalkstenen rivierbeddingen zijn bijvoorbeeld 32 soorten orchideeën te vinden. Het natuurpark is ook een toevluchtsoord voor zeldzame vogelsoorten zoals de ijsvogel, waterspreeuw en de grote gele kwikstaart. Een wandeling op een van de vele uitgeschreven routes of een bezoek aan het natuurparkcentrum Teufelsschlucht zijn uitermate geschikt om de unieke schoonheid van het natuurpark Südeifel beter te leren kennen.

Onder andere het stadje Neuerburg dat ook de 'parel van de Zuid-Eifel' genoemd wordt, het kasteel Weilerbach dat een rijke kunst- en cultuurgeschiedenis heeft en kasteel Hamm, een verdedigingswerk dat gebouwd is op middeleeuwse muren, zijn zeker een bezoekje waard. Het Europees monument bij het drielandenpunt van België, Duitsland en Luxemburg herinnert aan de voorvechters voor een verenigd Europa. 

Natuurpark Soonwald-Nahe

Het natuurpark Soonnwald-Nahe is opgericht in 2005 en is daarmee nog relatief jong. Het ligt in het middengedeelte van het Nahedal en omvat hoofdzakelijk de grote bosgebieden van het Soonwald en Lützelsoon en de noordelijke Naheufer tussen Kim en Bad Kreuznach. Het 736 km² grote gebied is bijzonder geschikt voor lange trektochten en wandelingen. Veel verschillende soorten leefgebieden zoals rijkbloeiende beemdbossen, veengebieden, leisteentunnels, jeneverstruiken, wijngaardhuisjes en natuurlijke beekjes zorgen voor een interessante en gevarieerde natuurbelevenis.

De vakantieregio’s in Rijnland-Palts

De vakantieregio’s in Rijnland-Palts

Voor uw vakantie in Duitsland heeft Rijnland-Palts niet alleen prachtige natuur te bieden, maar ook...

Fascinerende plaatsen in Rijnland-Palts

Fascinerende plaatsen in Rijnland-Palts

Cultuur en geschiedenis, wijn en culinaire hoogstandjes, winkelen en flaneren - de mogelijkheden...