Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Maria Laach-abdij
  Dichtbij de Moezel, in Maria Laach, staat een bekende abdij van de benedictijnen.
 • Burcht Eltz bij Münstermaifeld
  De Burcht Eltz bij Münstermaifeld is dé burcht voor een bezoek met kinderen tijdens uw vakantie aan de Moezel.
 • Burcht Reichsburg, Cochem
  Boven de stad Cochem staat de Reichsburg - een kasteel zeker de moeite waard.
 • Kronkel van de Moezel bij Kröv
  De Moezel is bekend voor haar bochten, zoals hier bij Kröv aan de Middelmoezel.
 • Trier en de Moezel
  De Moselsteig, het nieuwe wandelpad aan de Moezel verloopt natuurlijk ook door Trier.
 • Trier
  Trier, de oudste stad van Duitsland, heeft een mooie binnenstad en talrijke romeinse gebouwen.
 • Maria Laach
  Zicht op de benedictijnen abdij Maria Laach.

Moezel: Riesling Renaissance

Driedaagse tocht: van Monschau in de Eifel naar de Nürburgring en de Nordschleife, langs de Ahr, Burg Eltz aan de Moezel naar de Saarbocht

Moezel, wijn en werelderfgoed: Verken de Eifel, het Ahrdal, bekend om zijn innovatieve rode wijnbouwers, de Moezelregio en het “tweede Rome”, wijnbergen, de machtige Moezelkastelen en het symbool van het Saarland, de Saarbocht.

Dag 1: de Eifel, de Nordschleife en het Ahrtal, bakermat van de Duitse rode wijn

Begin de tocht in Monschau, bekend om zijn gezonde klimaat en de parel van de Eifel met zijn vakwerkcentrum, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Bezoek verder in de Eifel de Nürburgring en de Nordschleife, het legendarische Formule 1-circuit, en het pretpark dat het hele jaar door geopend is. Dan volgt een tocht vanuit de Eifel naar het Ahrtal, een uitstekend rode wijngebied. Vanuit Altenahr in het Ahrtal kunt u wandelen naar het wijndorpje Mayschoß, de oudste wijncoöperatie ter wereld en de perfecte plek voor een wijnproeverij van Duitse rode wijn. Dan door naar Bad Neuenahr-Ahrweiler, de hoofdstad van de rode wijn in het Ahrtal. Een bezoekje aan de Romeinse villa of het Ahr Wijnforum mag niet ontbreken. Maak een laatste stop bij de Maria Laach-abdij, een benedictijnse abdij, gesticht in 1093, en overnacht in één van de vele wijndorpjes in de omgeving.

Dag 2: Riesling, de romantische Moezel en kastelen in overvloed

Begin de dag in de Moezelstreek met een bezoekje aan één van de best bewaard gebleven en meest romantische burchten in Duitsland – de aantrekkelijke en majestueuze burg Eltz aan de Moezel. Een boottochtje over de Moezel met een schip van de rederij Köln-Düsseldorfer is de perfecte manier om de reis te vervolgen in de Moezel. De eerste stop is het centrum van Cochem aan de Moezel. Cochem werd de afgelopen 1000 jaar werd bewaakt door de Reichsburcht, de grootste burcht bovenop een berg bij de Moezel. Ga verder naar Traben-Trarbach aan de Moezel met zijn indrukwekkende Jugendstil-architectuur en maak een tussenstop in Beilstein, een van de meest romantische Moezel stadjes en Bremmer Calmont, de steilste wijngaard van de Moezel en zelfs van Europa. Sluit de dag af in het gezellige Bernkastel-Kues aan de Moezel, met zijn wirwar van straatjes, omzoomd door charmante vakwerkhuisjes. Bekende wijnboeren in de Moezelstreek zijn deels verantwoordelijk voor de renaissance van de Duitse Riesling, een must tijdens een wijnproeverij in de Moezel! Overnacht in een hotel in Bernkastel-Kues of Traben-Trarbach.

Dag 3: Moezelwijn, Romeins erfgoed en de beroemde Saarbocht

Een van de hoogtepunten op dag drie is het bezoekje aan het Moezel Wijnmuseum en de wijnkelders van de vinotheek. Het museum huisvest 2000 jaar oude wijn artefacten. Bezoekers kunnen circa 160 verschillende wijnen uit de Moezel proeven en kopen. Stop onderweg in Piesport, bij Bernkastel aan de Moezel, met zijn oude wijnpers en vervolg uw reis naar Trier of “Roma secunda” (tweede Rome), zoals de Romeinen het noemden. Tegenwoordig houdt het UNESCO Werelderfgoed de herinneringen aan de geschiedenis van Trier levend. Na de lunch aan de Hauptmarkt in Trier brengt u een bezoek aan de romantische middeleeuwse stad Saarburg, met een waterval die in het centrum midden tussen de vakwerkhuizen 20 meter naar beneden stort. Daarna verder naar het Saarland om een glimp op te vangen van de indrukwekkende Saarbocht. Vanaf het uitkijkpunt Cloef heeft u een fantastisch uitzicht over het Saarland en de Saar, bekroond met het gerenoveerde kasteel Montclair uit 1439. In de voormalige benedictijnse abdij in Mettlang vindt u alles over keramiekproducent Villeroy & Boch. Besluit de dag met een hotel in het gezellige stadje Merzig en geniet van de overweldigende barokke architectuur.

Vakantie aan de Moezel

Vakantie aan de Moezel

Tussen Trier en Koblenz baant een van de mooiste rivieren van Duitsland zich een weg door het...

Wandelen op de Moselsteig

Wandelen op de Moselsteig

Rechts en links van de rivier Moezel wandelt men op de 2014 geopende Moselsteig door pittoreske...

Wijnregio's in Rijnland-Palts

Wijnregio's in Rijnland-Palts

Waaruit puur genieten bestaat? Uit edel vocht, lekker eten en met zorg gemaakte kunst, uit wijn,...