Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Wandelroute Eifelsteig, Rijnland-Palts
  Bent u de hele dag op de Eifelsteig gewandeld mag u in de avond van de zonsondergang genieten.
 • Wandelroute Eifelsteig, Nerother Kopf
  Reuze wortels worden op de Nerother Kopf aangeboden om een pauze te maken tijdens uw wandeling op de Eifelsteig.
 • Wandelen in Duitsland: Wandelroute Eifelsteig, Rijnland-Palts
  Korte pauze op de Eifelsteig: zicht over de Kronenburger See.
 • Wandelroute Eifelsteig: Kuckucksley
  Wandelaars op de Eifelsteig met uitzicht vanuit het uitzichtpunt "Kuckucksley".
 • Wandelroute Eifelsteig: Meerfelder Maar
  "De ogen van de Eifel" de vulkanische meeren nodigen uit tot een pauze.
 • Wandelroute Eifelsteig: Kalvarienberg
  Prachtig landschap in de Eifel langs de Kalvarienberg bij Blankenheim

Wandelroute Eifelsteig: wandelen langs water en rotsten

De Eifelsteig in de Eifel is 313 kilometer lang en biedt afwisselende wandelpaden en zandpaden, prachtige uitzichten en veel verschillende natuur in de Eifel. Het verloop van de Eifelsteig, doet zijn motto “Waar rotsen en water je vergezellen” eer aan. Vanuit het vlakke noorden bij Aachen en via het “Hohe Venn” door het eenzame Rurtal, langs imposante stuwmeren, het “Nationaal Park Eifel” en via de kalk- en de vulkanische Eifel tot de Zuidelijke Eifel. De Eifelsteig voert u door prachtige natuur. De wandelingen in de Eifel hebben steeds nieuwe verrassingen in petto.

Het portret van de Eifelsteig

Wandelen in de Eifel met als motto: “waar rotsen en water je vergezellen”. Dat is wandelen over de Eifelsteig. De Eifel ontspringt uit de zee en wordt daar nog op indrukwekkende wijze doorgekenmerkt. Wandelen in de Eifel biedt veel natuur: sedimentgesteentes, schelpkalk, vulkanen en kratermeren. Elke wandeling van deze wandelroute in de Eifel toont unieke facetten van de oorspronkelijke natuur.Wandelroute Eifelsteig – wandelen in de Eifel

De wandelroute Eifelsteig in de Eifel begint in het noorden van de Eifel, waar natuur natuur is, de bergen nog heuvels zijn en uitkomen op vlak land. We wandelen in de Eifel langs kleine rivieren naar hun oorsprong, het Hohe Venn, een hoogveen en wateropslagplaats. Wandelaars vinden aan de Eifelsteig ook meren uit de ijstijd, de zogeheten “palsen” in de Eifel. Vanuit het mystieke landschap loopt de wandelroute Eifelsteig bergafwaarts naar het dal van de jonge Rur. Wandelen in de Eifel langs hoog oprijzende rotsen en de lakenstad Monschau in de Eifel. In dit stadje in de Eifel staan prachtige vakwerkhuizen bedekt met leistenen. Een sprookjesachtige idylle in de Eifel. De wandelroute Eifelsteig leidt verder over de ruwe hoogvlaktes van de West-Eifel door het typische heggenlandschap. De veenheggen in de Eifel beschermen wandelaars tegen de wind. Wandelaars vervolgen de weg langs de rivier de Rur in de Eifel, weer langs rotsformaties en over de hoogvlaktes met schitterende uitzichten door het dal van de rivier tot Einruhr, het “dorp aan het meer”. Dit leuke plaatsje in de Eifel, aan de oever van de Obersee is omgeven door bossen en bergruggen. We wandelen verder door het Nationaal Park Eifel met al zijn natuur, kronkels en uitstulpingen, rotspassages en gemengde bossen tot aan de stuwmuur van de Urftaldam in de Eifel. De Eifelsteig in de Eifel loopt bergopwaarts richting de Dreiborner Hoogvlakte met het verlaten dorp Wolseifen en Burcht Vogelsang, het voormalige militaire oefenterrein. Door kleine dalen in de Eifel en via Siefen wandelen we weer bergafwaarts naar het dal. We wandelen langs het riviertje Urft in de Eifel tot het kuurstadje Gemünd. Vanaf nu volgen we het riviertje Olef stroomopwaarts en aansluitend door kleine zijdalen tot de heuvel van Klooster Steinfeld.

Het motto van de Eifelsteig is: “waar rotsen en water je vergezellen”. We wandelen bergafwaarts naar het volgende dal, het dal van de Urft. Langs de bron van de Romeinse waterleiding en ook langs de kalkbranderij en steengroeves bij Nettersheim, wandelen we door het Wiesendal tot Blankenheim in de Eifel. In die plaats, onder een vakwerkhuis, ontspringt de rivier de Ahr. Over de heuvels van de Ahrbergen verlaten we het dal, doorkruisen een zijdal en beklimmen de heuvels rondom Ripsdorf en Alendorf in de Eifel. Onderlangs de Kalvarienberg, een beschermd jenevergebied, opent zich het Lampertsdal met vele soorten orchideeën en vlinders. Een echte must voor natuurliefhebbers en wandelaars in de Eifel.

Dan verlaten we Noordrijn-Westfalen en wandelen ongemerkt verder over het grondgebied van Rijnland-Palts. Over eindeloze natuur, hoogvlaktes met vele lavabekkens en steengroeves naderen we de “Waterval van Dreimühle”. Een highlight in de eenzame dalen van de Ahbach. De waterval is iets bijzonders, zijn oorsprong gaat terug op de kalkafzettingen. Kalkhoudend water en speciale mossoorten gecombineerd met kiezelalgen, laten de waterval door hun afzettingen voortdurend groeien.

Wandelen over de Eifelsteig, via Kerpen, met zijn imposante burchtcomplex, naar Hillesheim. Een groot marktplein omringd door platanen, een stadsmuur met torens en mooie herenhuizen verlenen dit plaatsje een bijzondere aantrekkingskracht. Hillesheim is vanwege zijn fossielen wereldberoemd bij geologen. Door een betoverend klein dal wandelen we tot aan de beemden van de Kyll. In een bocht loopt de wandelroute verder over de heuvels rondom Roth en bergopwaarts tot de Rother Kopf. Grotten bieden een kijkje in de geschiedenis van de aarde. We kijken echter niet alleen terug, maar ook vooruit en zien een indrukwekkend landschap, vulkaankegels en koraalriffen, diep in het dal van de rivier de Kyll. De wandelroute Eifelsteig voert ons rondom de schelpkalk rotsen van Munterley en Hustley met een prachtig uitzicht over het westen richting de Auberg, Kalem en aan de overzijde Löwenburg, boven Gerolstein in de Eifel.

Het volgende deel van de wandelroute leidt over diverse vulkanische toppen in de Eifel, onder andere de Nerother Kopf met de burchtruïne Freudenkoppe en enkele grotten, over een uitgestrekte hoogvlakte bergafwaarts naar het dal en nog eens over een vulkaankegel tot in Daun. We wandelen middenin de vulkanische Eifel met zijn kratermeren en de rijk bezaaide brem- en heidevelden, het “Goud van de Eifel”. Rondom het meer wandelen we bergafwaarts naar het dal van de Lieser tot in Manderscheid. Uit het dal rijzen de Ober- en Niederburg met hun reusachtige complexen op. We wandelen nog een groot stuk van het Lieserpad af en over rotsen en bergruggen verlaten we het nauwe, eenzame dal, lopen weer bergopwaarts en naderen Klooster Hemmerod in het dal van de Salm. We wandelen in de Eifel voortdurend op en neer, van het ene dal naar het andere. Vanaf nu gaan we in zuidwestelijke richting en weer terug naar de rivier de Kyll. Na Kordel verlaten we het Kylldal en via Burcht Ramstein komen we aan bij een attractie middenin het bos, de Genovevagrot in de Eifel. Een indrukwekkende grot van roodgeel sedimentgesteente. Langs de rotsen van bont zandsteen loopt de Eifelsteig vanuit Biewer naar het eindpunt van de route in Trier.

De regio rondom de Eifelsteig in de Eifel trok al vroeg mensen aan. In de Eifel ontstonden nederzettingen, werd erts gewonnen, kalk gebrand, molenstenen geslagen en graan gemalen. De Romeinen verrichten pionierswerk in de Eifel. Steeds opnieuw stuitten tijdens het wandelen van de Eifelsteig op deze sporen en nalatenschappen in de Eifel. Het bekendste en unieke werk is de waterleiding in de Eifel, die het kostbare vocht helemaal tot in Keulen transporteerde, en het symbool van Trier, de Porta Nigra. We wandelen in de Eifel grote stukken in het spoor van de Romeinen, deels over oude handelswegen, verbindingen tussen Keulen en Trier, door voormalige vestingen in de Eifel, Romeinse nederzettingen, cultplaatsen en over tempelpleinen. Echt afwisselend en een absolute aanrader, deze wandelroute Eifelsteig van noord naar zuid, door dalen en over hoogvlaktes, bergtoppen en door uitgestrekte bossen, open natuur, een waar paradijs voor elke wandelliefhebber. De wandelroute in de Eifel doet zijn motto volledig eer aan: “Waar rotsen en water je vergezellen”, en wel bij elke stap.

Wandelroute Eifelsteig in de Eifel in één oogopslag

De wandelroute Eifelsteig is 313 km lang. Wandelen in de Eifel begint in het historische stadscentrum van Aken/Kornelimünster en loopt door tot aan de oudste stad van Duitsland, Trier, gelegen aan de rivier de Moezel. De Eifelsteig is wandelen over veel zandwegen langs het unieke hoogveenlandschap van het Hohe Venn in de Eifel, wandelen door het nieuwe nationale park van de Eifel in Duitsland, het Nationaal Park Eifel, het historische stadje Monschau, het wilde Roerdal, het Morsbach en het Urftdal met zijn Romeinse kanaal. De Eifelsteig is wandelen langs vulkanen in het Vulkaaneifel European Geopark, het Lieserdal en de burchten van Manderscheid. De wandelroute gaat verder langs Klooster Himmerod in het Salmdal en Burcht Ramstein in het dal van de ontembare rivier Kyll.

De Eifelsteig – Van noord naar zuid

 •     Kornelimünster – Roetgen (14 km)
 •     Roetgen – Monschau (17 km)
 •     Monschau – Einruhr (24,5 km)
 •     Einruhr – Gemünd (21 km)
 •     Gemünd – Kloster Steinfeld (18 km)
 •     Kloster Steinfeld – Blankenheim (23,6 km)
 •     Blankenheim – Mirbach (17,6 km)
 •     Mirbach – Hillesheim (25 km)
 •     Hillesheim – Gerolstein (20 km)
 •     Gerolstein – Daun (25 km)
 •     Daun – Manderscheid (23 km)
 •     Manderscheid – Kloster Himmerod (18 km)
 •     Kloster Himmerod – Bruch (20 km)
 •     Bruch – Kordel (26 km)
 •     Kordel – Trier (18 km)

Wandeltoerenplanner: Eifelsteig

De Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts helpt u bij het zoeken van wandelpaden en vergemakkelijkt de toerenplanning: Eifelsteig

Kaart van de Eifelsteig

Op een vergrote weergave van de plattegrond ziet u u accommodaties, bezienswaardigheden enz.

Algemene informatie over de Eifelsteig

Eifel-Wälder (Foto: Dominik Ketz, Quelle: Eifel Tourismus GmbH)

Eifel-Wälder (Foto: Dominik Ketz, Quelle: Eifel Tourismus GmbH)

 • Conditie
 • Techniek
 • Belevenis
 • Landschap

Beste tijd van het jaar

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

Korte beschrijving

Wo Fels und Wasser Dich begleiten: Auf 313 Kilometern führt der Fernwanderweg in 15 Etappen von der Kaiserstadt Aachen (Kornelimünster) bis in die Römerstadt Trier

 

 

 

Eigenschappen van de Eifelsteig

Moeilijkheidsgraad
Middel
Duur
118:13 h
Hoogteprofiel
Lengte
313,1 km
Laagste punt
132 m
Klim
7633 m
Hoogste punt
662 m
Afdaling
7667 m
Waardering
()

Alle routes in één app - voor het plannen en onderweg: App ‘Rheinland-Pfalz erleben‘ nu downloaden

Routebeschrijving

Beginpunt van de route
Kornelimünster, Benediktusplatz

Bestemming van de routeTrier, Weißhausparkplatz

Wegbeschrijving

Die Route startet im historischen Stadtkern von Kornelimünster vor den Toren Aachens. Hier sind die Berge noch Hügel und der Weg begleitet kleine Flüsse zu ihrem Ursprung, dem Hohen Venn, einem Hochmoor und Wasserspeicher. Die typische Venn-Landschaft und die haushohen Buchenhecken des Monschauer Landes prägen die ersten Etappen. Weiter geht es durch den Nationalpark Eifel mit Felspassagen und Mischwäldern entlang der großen Talsperren der Nordeifel. Der Eifelsteig führt hinauf auf die Dreiborner Hochfläche mit der Wüstung Wollseifen und der ehemaligen NS-Ordensburg Vogelsang. Entlang der Olef und durch kleine Seitentäler erreicht der Weg das Kloster Steinfeld. Durch Talauen und Feuchtbiotope, mit seltenen Pflanzen und Schmetterlinge geht es durch Nettersheim bis Blankenheim. In Blankenheim entspring die Ahr, doch der Eifelsteig steigt auf die Höhen um Blankenheim. Hier durchquert er ein ausgedehntes Wacholdergebiet. Bald verlässt der Eifelsteig Nordrhein-Westfalen und man wandert unmerklich auf rheinland-pfälzischem Gebiet weiter. Bald schon ist man mitten in der Vulkaneifel. 380 Millionen alte Dolomitfelsen, zu erklimmende Vulkankuppen mit schönen Aussichten und die bekannten Dauner Maare liegen am Weg. Im Tal der Lieser geht es bis nach Manderscheid. Hier erheben sich die Ruinen der Ober- und Niederburg aus dem Tal. Auf dem Lieserpfad wandert man weiter bis ins Tal der Salm, an Kloster Himmerod vorbei Richtung Süden in Richtung Kylltal. Hier ist der rötliche Sandstein das landschaftsprägende Merkmale. Der Eifelsteig endet schließlich auf der Höhe über der ältesten Stadt Deutschlands, Trier.

Aankomst

Nutzen Sie für die Planung Ihrer Anreise mit dem PKW den Anfahrtsplaner (Button: Anfahrt planen).

Oder geben Sie als die Start-Adresse im Bereich Parken bei der jeweiligen Etappe als Ziel in ihr Navigationsgerät ein.

Parkeren

An den einzelnen Etappen gibt es zahlreiche Wanderparkplätze oder weitere Möglichkeiten, den Wagen in der Nähe des Starts abzustellen. 

Openbaar vervoer

Mit dem Zug nach Aachen, von dort weiter mit dem Bus nach Kornelimünster oder von Aachen-Brand zu Fuß über die Inde-Route. Anreise nach Trier ebenfalls mit dem Zug, Zuweg zum Eifelsteig.

Bahnverbindung - www.bahn.de

Busverbindungen - www.avv.de

Overige info/links

Eifelsteig-Homepage www.eifelsteig.de

Eifel Tourismus (ET) GmbH
Tel.: +49 6551 96560
E-Mail: info@eifel.info
www.eifel.info

 

Vakantie in de Eifel

Vakantie in de Eifel

Een vakantie in de Eifel biedt dichte bossen en ongerepte dalen met burchten en kastelen.

Partnerwege in de Eifel

Partnerwege in de Eifel

Langs de Eifelsteig zijn korte wandelroutes, zogenoemde Partnerwege, aangelegd. De wandelroutes...

Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts

Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts

Vele toerenbeschrijvingen staan u ook gedetailleerd en in het Nederlands ter.