Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Pfälzer Höhenweg
  De Adlerbogen op de Moltkefels geeft zicht op de Palts.
 • Pfälzer Höhenweg
  De Ruine Falkenstein langs de Pfälzer Höhenweg is ideaal voor een pauze.
 • Pfälzer Höhenweg
  Ontdekk de geschiedenis van ruine Falkenstein en loop er eens rustig doorheen.
 • Pfälzer Höhenweg
  Bij Ruine Falkenstein kunnen kinderen klimmen en klauteren.
 • Pfälzer Höhenweg
  Vanuit de Pfälzer Höhenweg heeft men zicht op Obermoschel.

Wandelen op de Pfälzer Höhenweg

Op de wandelroute met keurmerk verkent u letterlijk alle hoogte- en dieptepunten van het Nordpfälzer Bergland. Op een totale lengte van 112 km wachten in totaal 3335 hoogtemeters en 3260 meter aan afdalingen; met als beloning adembenemende uitzichten in de Palts en het heerlijke gevoel, de top te hebben bereikt.

Wandelen over de hoogvlakten van het Pfälzerwald

Deze wandelroute in Duitsland biedt uitzichten vanaf de burchtruïnes Alt- en Neuwolfstein, het uitkijkpunt Juche bij Meisenheim, de ruïne Moschellandsburcht of de Koningsstoel op de Donnersberg. Met een hoogte van 687 meter is dit het hoogste punt van de wandelroute. Wandelen langs veelzijdige en hemelse uitzichten!

De Pfälzer Hohenweg biedt het betoverende Meisenheim, de romantische oude stad en de talrijke vakwerkhuizen. In het idyllische Rockenhausen vergeet u in het torenklokkenmuseum de tijd. De wandeling biedt korte klimmetjes en afdalingen en panorama-uitzichten op de Rijnvlakte.

De Pfälzer Höhenweg in één oogopslag

Op de "Pfälzer Höhenweg" worden meer hoogtemeters overbrugd dan ergens anders; u klimt namelijk tot 675 meter hoogte aan de rand van de Donnersberg. Wandelaars kunnen hier niet alleen genieten van prachtige vergezichten op het Paltserwoud maar volgen bovendien de sporen van de Kelten en Romeinen. Naast hutten waar u wat kunt eten en drinken, kunt u in een van de historische steden als bijvoorbeeld Meisenheim prima overnachten in een van de vele accommodaties.

Etappes:

Winnweiler - Dannenfels (15,8 km)
Dannenfels - Marienthal (12,2 km)
Marienthal - Rockenhausen (18,4 km)
Rockenhausen - Obermoschel (19,1 km)
Obermoschel - Meisenheim (12,5 km)
Meisenheim - Lauterecken (14,4 km)
Lauterecken - Wolfstein (21,7 km)

Kaart van de Pfälzer Höhenweg

Op een vergrote weergave van de plattegrond ziet u u accommodaties, bezienswaardigheden enz.

Algemene informatie over de Pfälzer Höhenweg

Wegmarkering

 • Conditie
 • Techniek
 • Belevenis
 • Landschap

Beste tijd van het jaar

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

Korte beschrijving

De Pfälzer Höhenweg staat voor veel afwisseling. En dat is niet alleen omdat het 112 kilometer lange pad hoger komt dan waar ook in de Palts.

Eigenschappen van de Pfälzer Höhenweg

Moeilijkheidsgraad
Zwaar
Duur
33:00 h
Hoogteprofiel
Lengte
114,6 km
Laagste punt
146 m
Klim
3414 m
Hoogste punt
674 m
Afdaling
3321 m
Waardering
()

Alle routes in één app - voor het plannen en onderweg: App ‘Rheinland-Pfalz erleben‘ nu downloaden

Routebeschrijving

Beginpunt van de route
Bahnhof Winnweiler

Bestemming van de routeBahnhof Wolfstein

Wegbeschrijving
1e etappe: van Winnweiler naar Dannenfels
De eerste etappe van de Pfälzer Höhenweg start te midden van de pittoreske vakwerkhuisjes van Winnweiler. De eerste klim loopt naar de Kruiskapel Winnweiler, die de moeite van het bezichtigen waard is. Deze bedevaartskerk is gebouwd in 1728 en troont mooi zichtbaar op de Kreuzberg bovenaan het schilderachtige stadje. Op het 'Donnersberger Bauernlehrpfad' (educatief wandelpad) komt u vervolgens vlak langs het voormalige mijnwerkersstadje Imsbach. Gun uzelf een bezoekje aan het Bergbaumuseum. Het is zeer de moeite waard. Nadat u het dorp achter u heeft gelaten, komt u op het Grubenlehrpfad veel te weten aan de hand van de talrijke informatieborden over de voormalige mijnbouwregio. Een bezichtiging van de bezoekersmijnen 'Weiße Grube' en 'Grube Maria' maakt alle opgedane informatie extra aanschouwelijk. Vervolgens wandelt u door dichte bossen verder langs Steinbach, waar u de Keltengarten passeert. Een kleine omweg naar het Keltendorp is zeker de moeite waard. Hierna wandelt u verder naar het Haus Wildenstein, waar u onder het genot van een kop koffie en gebak op krachten kunt komen voor de rest van de tocht. In de nabijheid verheft de Reißende Fels zich. Een goede reden om een kleine omweg te maken. Schaduwrijke bospaden leiden u vervolgens langs de oostelijke helling van de Donnersberg, langs het hotel-restaurant Kastanienhof en uiteindelijk naar het luchtkuuroord Dannenfels, waar de eerste etappe eindigt.

2e etappe: van Dannenfels naar het Bastenhaus
In het luchtkuuroord Dannenfels gaat de tweede etappe van start en begint u aan de steile klim naar de Donnersberg. U loopt over idyllische bospaadjes, langs de uitzichtrotsen Moltkefels en Hirtenfels en omhoog naar een deel van de Keltische Ringwal, die in 150 v. Chr. is gebouwd op de Donnersberg. Hier vlakbij ziet u de 27 m hoge, onder monumentenzorg vallende Ludwigsturm waarvandaan u bij de helder weer over de Rijnvlakte tot aan Frankfurt kunnen kijken. Tijdens een gezellige pauze in het Waldhaus of in de Keltenhütte kunt u vervolgens bijkomen van de inspannende klim. Op de 687 m hoge Königsstuhl bereikt u ten slotte het hoogste punt in de Palts en kunt u genieten van een fantastisch uitzicht over het beboste bergplateau en de omgeving van de Donnersberg. Hierna gaat het door dichte bossen steil bergafwaarts naar het pittoreske plaatsje Falkenstein. Hoog boven de huizen verrijst de indrukwekkende burchtruïne Falkenstein, die ook wordt gebruikt als openluchttheater. Pal naast de burcht, evenals een klein stukje erboven, is nog een horecagelegenheid waar u even op adem kunt komen voor de verdere wandeling. Aan de voet van de Donnersberg loopt u ten slotte door het Mordkammerdal over mooie paden langs de rand van het bos naar het eindpunt van de etappe, Bastenhaus. Op het zonneterras van het traditierijke hotel kunt u zich culinair laten verwennen. Geniet ook van het prachtige uitzicht op de hoogste berg van de Palts.

3e etappe: van het Bastenhaus naar Rockenhausen
Het startpunt van de derde etappe is bij het bijna 300 jaar oude 'Bastenhaus'. Op het zonneterras van het traditierijke hotel kunt u nog even energie opdoen voor de wandeling van start gaat. Het pad loopt dan omhoog door het schaduwrijke bos naar Ruppertsecken. Het hoogste dorp in de Palts ligt op 498 m boven NAP en biedt een prachtig uitzicht over de nabijgelegen Donnersberg. Nadat u het dorp achter u heeft gelaten, begint u aan de afdaling naar het rustige plaatsje Würzweiler, dat heel schilderachtig ligt ingebed tussen groene weiden en beboste heuvelruggen. Na Wittgemark loopt u over een oude Romeinse weg naar het idyllisch dal van de Enzelbach en verder omlaag naar Rockenhausen. Deze etappe sluit u op aangename wijze af met een gezellige wandeling door het pittoreske oude centrum met veel vakwerk, met een bezoek aan het veelzijdige Museumswelt of met een drankje en een hapje in bijvoorbeeld het Schlosshotel.

4e etappe: van Rockenhausen naar Obermoschel
De vierde etappe van de Pfälzer Höhenweg begint in Rockenhausen waar vier interessante musea een bezoekje waard zijn. Al snel bereikt u bij Katzenbach de overblijfselen van de Romeinse 'Villa Rustica'. Het is een van de grootste afgegraven complexen van de westelijke Palts. Met een grote bocht komt u bij de 489 m hoge Stahlberg, waar informatieborden u laten stilstaan bij de vroegere mijnbouwperiode. In het gelijknamige stadje kunt u de tocht onderbreken (overnachtingsmogelijkheden of busverbindingen zijn aanwezig). Nadat u het stadje heeft doorkruist, wandelt u over comfortabele bospaden en veldwegen op en neer richting Obermoschel. Het loont de moeite om een kleine omweg te maken naar de burchtruïne Randeck. Deze verrijst tegen de helling van de heuvel boven Mannweiler-Cölln en biedt een geweldig uitzicht over het stadje, het dal van de Alsenz en op de Donnersberg. Over de uitzichtrijke heuvelruggen tussen de wijnbouwgebieden aan de Moezel en de Alsenz wandelt u dan verder naar de romantische ruïne Moschellandsburg, die hoog op de top van de Landsberg troont. De burcht werd voor het eerst in 1130 gedocumenteerd en werd in 1689 door een brand voor het grootste deel verwoest waardoor tegenwoordig alleen nog een indrukwekkende poorttoren en de enorme muurresten te zien zijn. Een stukje naar beneden kunt u pauzeren in het Burghotel en genieten van het heerlijke uitzicht. Vanaf hier is het niet ver meer naar het eindpunt van de etappe in de schilderachtige oude binnenstad van Obermoschel.

5e etappe: van Obermoschel naar Meisenheim
Na een gezellige wandeling door de smalle straatjes in de oude binnenstad van Obermoschel verlaat u de kleinste stad van de Palts en loopt u omhoog naar de Kahlforsthöhe. Met veel geweldige vergezichten over het berglandschap van de noordelijke Palts, loopt de Höhenweg door groene velden over de Schiersfelder hoogvlakte en steil naar beneden naar Callbach. Terwijl u het stadje doorkruist, passeert u de kerk en kunt u in het restaurant 'Zur Traube' nieuwe energie opdoen voor het verdere verloop van de tocht. In het schaduwrijke Hangwald laat u het stadje achter u en wandelt u door het brede dal van de Callbach richting het noordwesten. Over een bergrug komt u vervolgens bij de Glan, de voormalige grensrivier tussen Pruisen en Beieren. U gaat de Glanbrücke over en treedt door de voormalige stadspoort 'Untertor' het pittoreske centrum van Meisenheim binnen. Dit stadje is sinds de 14e eeuw nagenoeg onbeschadigd gebleven.

6e etappe: van Meisenheim naar Lauterecken
Tussen de romantische vakwerkhuizen in het historische centrum van Meisenheim door slentert u naar de laatgotische Schlosskirche. Vanaf daar wandelt u via een brug over de Glan het schilderachtige stadje uit. Over een smal bospad loopt u omhoog naar het uitzichtpunt Juchhe dat een fabelachtig uitzicht biedt over Meisenheim en het dal van de Glan. Na het passeren van de Gustav-Merck-Platz, waar een barbecueplaats uitnodigt tot een pauze, wandelt u door een klein volkstuincomplex en steekt u weer de Glan over. Via een oude Romeinse weg loopt u vervolgens over de heuvelruggen naar de ringwal, een cirkelvormig aangelegde, voormalige verdedigingsburcht op de Marialskopf. Aansluitend loopt u over idyllische bospaden bergafwaarts door dichte bossen, totdat u via een smalle trap het pittoreske centrum van Lauterecken bereikt. Hier kunt u de etappe gezellig afsluiten in een van de vele horecagelegenheden.

7e etappe: van Lauterecken naar Wolfstein
De laatste etappe van de Pfälzer Höhenweg start in de pittoreske oude binnenstad van Lauterecken. De eerste kilometers legt u langs de rivier af en bij Lohnweiler loopt u vanuit het dal van de Lauter omhoog naar de hoogvlakte. Over makkelijk begaanbare bos- en veldwegen wandelt u met lichte dalingen en stijgingen naar de schilderachtige burchtruïnes Altwolfstein en Neuwolfstein, die op de helling boven het dal van de Lauter uittorenen. Door het dichte bos kronkelt het pad verder omhoog naar het zogenoemde Königsland. U trekt voorbij aan de Leienberg en de Hahnenkopf, die samen met de 568 m hoge Königsberg bij dit beboste bergmassief horen. In het zuidelijkste puntje van het Königsland komt u bij de 546 m hoge Selberg uit. Op de dichtbegroeide top staat naast de Selberghütte ook een stalen uitzichttoren, die in 1969 is gebouwd en vanwaaruit u van een prachtig uitzicht kunt genieten. In het schaduwrijke bos begint u vervolgens aan de laatste afdaling. U wandelt door groene velden en weilanden omlaag naar Wolfstein in het pittoreske dal van de Lauter. Vanaf de zuidelijke dorpsgrens loopt u langs de Rathausplatz en bereikt u bij het station het einde van de Pfälzer Höhenweg. Op deze laatste etappe kunt u eventueel de Veldenz-Wanderweg of de Remigius-Weg oppakken. De twee wandelpaden lopen beide door het hart van het Paltser berglandschap.

Aankomst
A63 tot afrit Winnweiler, verder over de B48 naar Winnweiler

Parkeren
In Winnweiler

Openbaar vervoer
Met de trein of bus naar Winnweiler

Vakantie in de Palts: wijnfeesten en het grootste bos van Duitsland

Vakantie in de Palts: wijnfeesten en het grootste bos van Duitsland

Als u vakantie houdt in de Pfalz is het weer en het klimaat u goed gezind.

Korte wandelingen in de Palts

Korte wandelingen in de Palts

Wandelen in het Pfälzerwald is wandelen door uitgestrekte bossen, stille dallandschappen, machtige...

Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts

Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts

Vele toerenbeschrijvingen staan u ook gedetailleerd en in het Nederlands ter.