Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Pfälzer Waldpfad
  De Pfälzer Waldpfad begint in Kaiserslautern en leid door het Paltserwoud.
 • Pfälzer Waldpfad
  Op warme zomerdagen lekker de voeten afkoelen in het water langs Unterhammer.
 • Pfälzer Waldpfad
  Midden in het bos wandelt u bij het Johanniskreuz langs een vijver.
 • Pfälzer Waldpfad
  De zogenaamde Seelenfelsen bij Waldfischbach
 • Pfälzer Waldpfad
  In de ochtend bent u misschien een van de eerste wandelaars op de Pfälzer Waldpfad en kunt genieten van rust en mist tussen de bomen.

Wandelen op de Pfälzer Waldpfad

De ca. 142 kilometer lange wandelroute Pfälzer Waldpfad heeft geen alledaags beginpunt: het centrale treinstation in Kaiserslautern, ook wel de poort naar het Paltserwoud genoemd. Het Pfälzer Waldpfad is daarom de enige goedgekeurde wandelroute in Duitsland die een rechtstreekse ICE-treinverbinding heeft. Spectaculaire rotsen, ruïnes van burchten, diepe dalen, smalle paden en de stilte van een eeuwenoud bos – elk detail van de talloze bezienswaardigheden die het Paltserwoud te bieden heeft, ervaart u op deze betoverende route.

Kaart van de Pfälzer Waldpfad

Op een vergrote weergave van de plattegrond ziet u u accommodaties, bezienswaardigheden enz.

Algemene informatie over de Pfälzer Waldpfad

Wegmarkering

 • Conditie
 • Techniek
 • Belevenis
 • Landschap

Beste tijd van het jaar

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

Korte beschrijving

Spectaculaire rotsen, diepe dalen en vooral: bossen, zover het oog reikt! Dat alles ligt voor u in het verschiet op het 140 kilometer lange Pfälzer Waldpfad.

Eigenschappen van de Pfälzer Waldpfad

Moeilijkheidsgraad
Middel
Duur
38:00 h
Hoogteprofiel
Lengte
144,3 km
Laagste punt
178 m
Klim
3058 m
Hoogste punt
597 m
Afdaling
3088 m
Waardering
()

Alle routes in één app - voor het plannen en onderweg: App ‘Rheinland-Pfalz erleben‘ nu downloaden

Routebeschrijving

Beginpunt van de route
Kaiserslautern Hauptbahnhof (centraal station)

Bestemming van de routeDeutsches Weintor Schweigen-Rechtenbach

Wegbeschrijving
1e etappe: van Kaiserslautern naar Finsterbrunnertal
De eerste etappe van het Pfälzer Waldpfad begint bij het centraal station van Kaiserslautern, van waar het niet ver is naar de zuidelijke stadsrand. Vanaf daar wandelt u door het dichte bos bergopwaarts naar de Humberg-Turm. Deze bijna 36 m hoge uitzichttoren is gebouwd in het jaar 1900 en biedt een fantastisch uitzicht over het noordelijke Pfälzerwald, over de stad Kaiserslautern met het indrukwekkende Fritz- Walter-Stadion tot aan de Donnersberg, de hoogste berg van de Palts. Daarna loopt u verder door het bos over de hoogvlakte naar het 'Rote Hohl', een monument ter herinnering aan een oude kruising van wegen op het hoogste punt van de bergpas tussen Kaiserslautern en het dal van de Aschbach. Nadat u vlak langs de stadsrand van Dansenberg bent gewandeld, loopt u bergafwaarts het dal van de Aschbach in, waar u het meertje Jagdhausweiher al wandelend aan u voorbij laat trekken. Bij de gebouwen van de Alten Schmelz, een voormalige ijzersmelterij, leidt het pad u omhoog naar de hoogvlakte van de Blaukopf en vervolgens weer omlaag naar het dal van de Moosalbe. Bij de ingang naar een klein zijdal ligt het eindpunt van de etappe, het Natuurvriendenhuis Finsterbrunnertal.

2e etappe: van Finsterbrunnertal naar Johanniskreuz
Vanaf het Natuurvriendenhuis Finsterbrunnertal loopt u stroomopwaarts langs de rivier de Moosalbe. In het dal komt u langs enkele monumenten van de vroege ijzerindustrie in de Palts, waartoe ook de drie voormalige productielocaties Ober-, Mittel- en Unterhammer behoren. In het pand Unterhammer is tegenwoordig o.a. een café gevestigd. Daar kunt u in een idyllische omgeving even uitrusten. Hetzelfde geldt voor het restaurant/café Klug’sche Mühle waaraan u vlak na de Unterhammer voorbijloopt. Bij de Mittelhammer volgt u de Moosalbe door de imposante kloof de Karlstalschlucht. De kleine rivier kent hier meerdere stroomversnellingen en watervallen en stroomt langs imposante rotsblokken en uitstekende rotsenpartijen van rood zandsteen. Bovenaan de kloof komt u uit bij de Oberhammer en wandelt u verder door het dal dat vanaf hier weer breder en lieflijker wordt. Na een klein bosmeertje bereikt u de bron 'Moosalbsprung'. Hier is het heerlijk toeven. Aan het einde van het dal klimt u over bospaden omhoog naar Johanniskreuz, waar de etappe eindigt bij het Haus der Nachhaltigkeit (Huis van de Duurzaamheid). In het gastvrije Johanniskreuz bieden plaatselijke hotel-restaurants u de mogelijkheid om te overnachten. Dan kunt u de volgende dag weer uitgerust op pad.

3e etappe: van Johanniskreuz naar Heltersberg
Het Pfälzer Waldpfad loopt vanaf het Huis van de Duurzaamheid via de grote parkeerplaats in Johanniskreuz terug het bos in, langs het natuurmonument 'Hindenburgkiefer'. U loopt omlaag het dal van de Schwarzbach in. Over lieflijk kronkelende bospaden komt u bij het meertje de Burgalbweiher uit. Vervolgens loopt u aan de rechterkant van het dal hoog boven de Schwarzbach langs de berghelling. Via een hoogvlakte bereikt u het bekken van de Hahnenseybachs. Hier daalt u echter niet af, maar wandelt over het pad langs de berghelling naar de Molkenbrunnen. Bij deze bron kunt u even heerlijk op adem komen voordat u langs bemoste rotsen naar het meertje de Kieselweiher loopt. Na een volgende klim volgt u over de hoogvlakte een landbouwweg, voordat u het dal van de Hundsbächel doorkruist en begint aan de laatste klim naar Heltersberg. Aan de rand van het bos komt u bij het Natuurvriendenhuis Heltersberg. Daar kunt u onder het genot van een hapje en een drankje even bijkomen van de inspannende klim. Hierna hoeft u nog maar een paar honderd meter te lopen naar het eindpunt van de etappe. U volgt eenvoudig de bordjes naar het centrum van Heltersberg, waar ook de bushalte is.

4e etappe: van Heltersberg naar Rodalben
De vierde etappe van de wandeltocht begint in Heltersberg. Van daaruit loopt u langs de Westrichhof over weiden en velden het bos in. Daar wandelt u een tijdje over de hoogvlakte totdat u hoog boven het dal van de Schwarzbach de imposante brokstukken van de Seelenfelsen bereikt. Onderlangs de indrukwekkende rotsformatie van rood zandsteen wandelt u over het pad een klein zijdal in. Er volgt een klim naar de overblijfselen van de Heidelsburg, die door de Romeinen werd gebruikt als verdedigingswerk tegen Germaanse invallen. Het Pfälzer Waldpfad leidt u door het dal van de Schwarzbach naar een voormalige wapensmederij. Hier verlaat u het dal en wandelt over de heuvels met velden en weilanden naar het bedevaartsoord Maria Rosenberg. Hier vindt u een bedevaartskerk en de Mariengrotte. Na een volgende klim komt u in het dorpje Donsieders. Als u de kerk in het centrum achter u heeft gelaten, wandelt u het plaatsje door de Höhgasse weer uit en loopt u omhoog naar de hoogvlakte van de Orleberg. Midden in de velden staat hier een majesteitelijke monoliet van rood zandsteen waarop een bord is aangebracht met een gedicht over de plaatselijke legende van Donsieder. Door het bos loopt u verder langs enkele markante rotsen tot u bij de dorpsgrens van Rodalben aanbelandt. Daar stuit u op het Hilschberghaus, een wandelaarshuis dat door de PWV (Pfälzerwald Verein) wordt geëxploiteerd. Het huis is geopend van ma - za vanaf 12.00 uur en op zon- en feestdagen vanaf 10.00 uur.

5e etappe: van Rodalben naar Merzalben
Vanaf het terras van het Hilschberghaus (PWV) (openingstijden: ma-za vanaf 12.00 / zon- en feestdagen vanaf 10.00) kunt u, voordat u verdergaat, nog een laatste blik werpen op het plaatsje Rodalben. Over het slingerende pad wandelt u boven de stad langs de helling, totdat u afdaalt naar het dal van de Rodalbe. Via een zijdal van de kleine rivier komt u bij het gebouw van de voormalige boerderij Birkwieserhof. Het laatste deel van de vijfde etappe van het Pfälzer Waldpfad leidt u over bochtige bospaden naar Merzalben. Daar komt u op de Hauptstraße langs de kerk, die zich linksboven u bevindt. Daarna bereikt u bij de aftakking van de Zimmerbergstraße het eindpunt van deze etappe.

6e etappe: van Merzalben naar Hauenstein
De 'Koningsetappe' van het Pfälzer Waldpfad begint in het centrum van Merzalben op de hoek van de Hauptstraße/Zimmerbergstraße. Vanaf hier loopt u vanuit het plaatsje de bossen in. Na een korte klim komt u bij de ruïne van Burg Gräfenstein uit. Deze stamt uit de tijd van het geslacht van de Staufers. Uitgerust met de zaklamp uit uw rugzak kunt u de zevenhoekige! wachttoren van de burcht klimmen. Van daaruit heeft u een prachtig uitzicht over Merzalben tot ver in de omgeving over het groene glooiende heuvel landschap van het Pfälzerwald. Nadat u de burcht heeft verlaten, daalt u af naar de bezoekersparkeerplaats waarvandaan het weer bergopwaarts gaat naar de Winschertkopf. Dit enorme rotsblok van rood zandsteen bevindt zich op een bergtop hoog boven het dal van de Merzalbe. Nadat u hier opnieuw van een prachtig uitzicht heeft genoten, volgt u het licht op- en neergaande pad over de centrale hoogvlakte van het Pfälzerwald naar de top van de Weißenberg. Op 607 m boven NAP bereikt u hier het hoogste punt van het Pfälzer Waldpfad. De Luitpoldturm biedt een prachtig panorama over het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland. Hierna daalt u af naar het kleine dorpje Hermersbergerhof en vanaf daar loopt u onderlangs de ruïne Falkenburg verder door het dal van de Queich. In het dal kunt u een kleine omweg maken naar Wilgartswiesen met zijn zandsteenkerk met twee torens, voordat u het eindpunt van de etappe bereikt in Hauenstein.

7e etappe: van Hauenstein naar Dahn
Aan het begin van de etappe loopt u langs een paar rotsen naar de Felsentor, de noordelijke 'toegangspoort' van Hauenstein, waar de Bahnhofstraße tussen twee steile rotswanden door loopt. Nadat het pad vervolgens een tijdje langs de hellingen hoog boven Hauenstein loopt, komt u bij het meertje de Paddelweiher en volgt u het dal van het begin van de Queich stroomopwaarts naar de Queichquelle. In het nieuw aangelegde bassin kunt u even pootje baden, of u rust heerlijk uit op een van de bankjes. Na deze pauze is de steile klim ook minder vermoeiend. Direct aan het einde van de klim komt het Wanderheim Dicke Eiche in zicht (lid PWV, Pfälzerwald Verein) (openingstijden: in weekends en feestdagen van 9.00 tot 18.00 uur, van mei tot oktober ook op woensdagen van 10.00 tot 18.00 uur, 25.12, 26.12 en 01.01 gesloten). Hier kunt u zichzelf trakteren op een typisch gerecht uit de Palts en een goed glas wijn of een vers getapt biertje. Eenmaal aangesterkt wandelt u verder langs de reusachtige naamgever van de wandelaarshut – de dikke eik, die jaren geleden werd beschadigd door vandalisme en nu als afgestorven boomstam aan de rand van de weg langs een open plek ligt, waar ze ooit in volle glorie stond. Ten slotte komt u bij de Winterkirchel, een kleine kapel in het bos. Vanaf hier loopt het pad naar beneden door een dal tot aan de rand van het plaatsje Erfweiler en verder langs de helling van de Wölmersberg aan de rand van Dahn. Hier overwint u de laatste, noemenswaardige klim van deze etappe, de Lachberg. Als u de rotsachtige bergkam volgt, komt u ten slotte bij de Jungfernsprung, het symbool van Dahn. Vanaf hier daalt u omlaag naar het centrum van Dahn, waar het eindpunt van deze zevende etappe ligt.

8e etappe: van Dahn naar Erlenbach
Vanuit Dahn volgt u het wandelpad Pfälzer Waldpfad naar boven tot de erebegraafplaats met de kapel van St. Michael. De kapel is idyllische gelegen onderaan het indrukwekkende rotsmassief Hochstein. Hierna loopt het pad verder door het bos over de hoogvlakte naar de groep burchten Altdahn-Grafendahn-Tanstein. Gedrieën naast elkaar tronen de burchtruïnes hoog boven Dahn op een rotsklip van rood zandsteen. Vervolgens daalt u af naar Erfweiler. Nadat u dit plaatsje heeft doorkruist, loopt u aan de andere kant langs de helling van de Kahlenberg door het bos naar een uitzichtpunt aan de rand van een lichtdoorlatend dennenbos. Daarna passeert u op de hoogvlakte van de Kahlenberg nog een uitzichtpunt en leidt het pad u bergafwaarts langs de rand van Schindhard en verder door de bossen naar Busenberg. Vanaf daar wandelt u naar de ruïne Drachenfels, die net als de Dahner burchten op een massief rotsblok van rood zandsteen staat. Niet ver van de ruïne nodigt de Drachenfelshütte (lid PWV, Pfälzerwald Verein) uit tot een gezellige pauze, voordat u afdaalt naar Erlenbach. De Drachenfelshütte is het hele jaar (met uitzondering van Kerstmis en Oud & Nieuw) geopend op woensdagen vanaf 11.00 uur, zaterdagen vanaf 12.00 uur en zon- en feestdagen vanaf 9.00 uur.

9e etappe: van Erlenbach naar Schweigen-Rechtenbach
De laatste etappe van het wandelpad Pfälzer Waldpfad loopt vanuit Erlenbach eerst naar de Burg Berwartstein. Het is de enige burcht in de Wasgau die nog steeds wordt bewoond. Vervolgens komen we langs het meertje de Seehof, dat bij warm weer heerlijke verkoeling biedt. Daarna wandelt u stroomafwaarts langs de Portzbach tot vlak voor de uitmonding in de Wieslauter. Het pad leidt u al slingerend langs de helling ten noorden van de Wieslauter, dwars door de bossen naar hotel-restaurant Waldgasthof St. Germanshof. Dit hotel ligt pal aan de Duits-Franse grens. Vlak daarna betreedt u Frans grondgebied. Kort nadat u de rand van het bos heeft bereikt, heeft u aan uw rechterzijde een heerlijk uitzicht over het Noord-Elzasser stadje Wissembourg. Bij helder weer reikt het oog zelfs tot de berg Hornisgrinde in het Zwarte Woud. Door wijngaarden wandelt u over de letterlijk groene grens weer terug naar Duits grondgebied en over de helling omlaag naar Schweigen onderaan de voet van de berg. Hier staat het Deutsches Weintor. Het is zowel de toegangspoort tot als het zuidelijke uiteinde van Deutsche Weinstraße. De etappe eindigt hier ook. Het is zeker de moeite waard om nog een kleine omweg te maken naar de historische binnenstad van Wissembourg. Om de tocht goed af te sluiten, kunt u het glas heffen bij een wijnboer. En als u nog steeds niet bent uitgewandeld, kunt u tegelijkertijd alvast proosten op de volgende wandeltocht over het langeafstandswandelpad de 'Pfälzer Weinsteig'.

Aankomst
A 63 of A6 tot knooppunt Mainz-Kaiserslautern of afrit Kaiserslautern-West

Parkeren
Bij het Hauptbahnhof in Kaiserslautern

Openbaar vervoer
Met de trein naar Kaiserslautern (ICE-station)

Overige info/links

Etappe 07 Hauenstein-Dahn

Kombinierbar: Kastanienwanderung in Hauenstein (ab Herbst) oder Dahner Felsenpfad. Mehr dazu im neuen Wandermenü-Magazin!

Vakantie in de Palts: wijnfeesten en het grootste bos van Duitsland

Vakantie in de Palts: wijnfeesten en het grootste bos van Duitsland

Als u vakantie houdt in de Pfalz is het weer en het klimaat u goed gezind.

Korte wandelingen in de Palts

Korte wandelingen in de Palts

Wandelen in het Pfälzerwald is wandelen door uitgestrekte bossen, stille dallandschappen, machtige...

Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts

Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts

Vele toerenbeschrijvingen staan u ook gedetailleerd en in het Nederlands ter.