Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Wandelroute Westerwald-Steig: Hedwigsturm
  Beklim de Hedwigsturm langs de Westerwald-Steig en bekijk de wandelroute vanuit de lucht.
 • Wandelroute Westerwald-Steig: Hedwigsturm
  Wat een prachtig zicht vanuit de Hedwigsturm in de Westerwald.
 • Wandelroute Westerwald-Steig
  Ook vanuit de Weisenfels kan men het landschap van het Westerwald overzien.
 • Wandelroute Westerwald-Steig: Holzbachschlucht
  Door het bos leid op de Westerwald-Steig de zogenaamde Holzbachschlucht.

Wandelroute WesterwaldSteig: De wandelroute puur natuur

De wandelroute WesterwaldSteig biedt wandelaars rust en de klanken van de natuur – dat zorgt voor innerlijk evenwicht bij iedere wandelaar. Het wandelpad WesterwaldSteig bestaat nog niet zolang en is een echte geheime tip. De natuur op de wandelroute in het Westerwald is veelzijdig: hoogvlakten wisselen zich af met steile hellingen en diepe bossen naar het dal – zoals dat van de Wied. De wandelroute biedt veel afwisseling voor zowel sportieve als recreatieve wandelaars. Langs de wandelroute WesterwaldSteig ziet u kastelen, burchten, kloosters, steden en dorpen met een historisch centrum. zich af met steile hellingen en diepe bossen naar het dal – zoals bijvoorbeeld dat van de Wied. De route biedt veel afwisseling en zowel de sportieve als de recreatieve wandelaar komt hier aan zijn trekken.

Het portret van de WesterwaldSteig

De 235 km lange WesterwaldSteig verbindt via landweggetjes en bospaadjes, dwars door acht natuurlijke biotopen, Herborn in Hessen met Bad Hönningen aan de Rijn en de Rothaarsteig met de Rheinsteig. Schitterende heuvelruggen, uitgestrekte bossen, boomgaarden en velden maken de route natuurlijk en afwisselend. Rivierlandschappen, steile middelgebergtes, hoogvlaktes met mooie uitzichten en kloofachtige dalen behoren tot de mooiste facetten van deze groene route.

De nieuwe route loopt over de Fuchskaute (657 m) door de Holzbachkloof, waar de Holzbach zich een prachtige weg door het basalt gebaand heeft. De tocht gaat verder naar het Westerwalder Merenplateau met de Dreifelder Weiher, langs Industrie- en Belevenissenpark Stöffel met het basaltwingebied en fossielopslagplaats met 25 miljoen jaar oude vondsten.

De route loopt tenslotte door de kuurstad Bad Marienberg, naar het “blotevoetenpad der zintuigen”. Op de route kunt u ook historische bestemmingen als Hachenburg met het oude marktplein en de gelijknamige burcht verkennen of het Bernardijnenklooster Marienstatt in Nistertal.

In Weyerbusch en Flammersfeld wandelt u in het spoor van de oprichter van de agrarische coöperatie, Friedrich-Wilhelm-Raiffeissen. Een kleine omweg voert u over de culturele Raiffeisenstraße.

Langs het riviertje Wied met zijn prachtige zijdalen loopt de weg via Waldbreitbach naar het kuuroord Bad Hönningen. In Waldbreitach loont het zich, ca. 2 uur de tijd te nemen voor de “Drei-Klöster-Rundwanderung”, die de kloosters St. Josefshaus, St. Antoniushaus en Marienhaus met kruiden- en Bijbeltuinen op aantrekkelijke wijze met elkaar verbindt.

In Rheinbrohl, aan de romantische Midden-Rijn, kunt u wandelen langs de muur, gracht en torens van de Limes (UNESCO werelderfgoed). 

De WesterwaldSteig in één oogopslag

Deze nieuwe 235 km lange langeafstandswandelroute loopt van Herborn naar Bad Hönningen. Prachtige heuvelruggen met panorama’s, uitgestrekte bossen, boomgaarden en velden kleuren de route. De Holzbachkloof is bijzonder indrukwekkend. Brokken basalt, omgevallen bomen en een diversiteit aan inheemse planten en dieren verlenen het dal een oorspronkelijk karakter. Bijzonder avontuurlijk en zonder twijfel een van de hoogtepunten van de route is het stuk over het natuurpad "Weltende" (einde van de wereld) in de Kroppacher Schweiz. Naast historische plaatsen als Hachenburg of Herborn vormen prachtige uitzichten vanaf de basaltrots van het "Roßbacher Häubchen” een vast onderdeel van de tocht. In Bad Hönningen/Rheinbrohl eindigt de WesterwaldSteig met een prachtige afdaling richting het Rijndal, waar de route door het wereld-erfgoed "Limes" loopt.

Etappes:

 • Herborn – Breitscheid (15 km)
 • Breitscheid – Fuchskaute (11 km)
 • Fuchskaute – Rennerod  (11 km)
 • Rennerod – Westerburg (19 km)
 • Westerburg – Freilingen  (20 km)
 • Freilingen – Nistertal (18 km)
 • Nistertal – Bad Marienberg (7 km)
 • Bad Marienberg – Hachenburg  (15 km)
 • Hachenburg – Limbach (11 km)
 • Limbach – Marienthal (20 km)
 • Marienthal – Weyerbusch (15 km)
 • Weyerbusch – Flammersfeld (14 km)
 • Flammersfeld – Horhausen (15 km)
 • Horhausen – Strauscheid (17 km)
 • Strauscheid – Waldbreitbach (17 km)
 • Waldbreitbach – Bad Hönningen (12 km)


Wandeltoerenplanner

De Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts helpt u bij het zoeken van wandelpaden en vergemakkelijkt de toerenplanning: WesterwaldSteig

Kaart van de WesterwaldSteig

Op een vergrote weergave van de plattegrond ziet u u accommodaties, bezienswaardigheden enz.

Algemene informatie over de WesterwaldSteig

Wegmarkering

 • Conditie
 • Techniek
 • Belevenis
 • Landschap

Beste tijd van het jaar

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec

Korte beschrijving

De Westerwald-Steig is een langeafstandswandelpad met fantastische uitzichten. Het pad verloopt over 235 kilometer van Herborn naar Rheinbrohl, over weidse hoogten, door romantische kloven en langs alpiene klettersteigen. Brede wegen waar u ontspannen kunt wandelen worden afgewisseld door smalle paden waar u goed op uw evenwicht moet letten. Langs het pad komt u allerlei verrassingen tegen. De ene keer een origineel beekdal, een andere keer een statig klooster met een spannende geschiedenis, opgravingen uit de oertijd, druipsteengrotten of een gezellig restaurant.

Eigenschappen van de WesterwaldSteig

Moeilijkheidsgraad
Duur
69:30 h
Hoogteprofiel
Lengte
239,8 km
Laagste punt
78 m
Klim
4727 m
Hoogste punt
651 m
Afdaling
4848 m
Waardering
()

Alle routes in één app - voor het plannen en onderweg: App ‘Rheinland-Pfalz erleben‘ nu downloaden

Routebeschrijving

Beginpunt van de route
Herborn

Bestemming van de routeBad Hönningen

Wegbeschrijving

Satte Wiesen, grüne Wälder, duftender Wind: so erleben und genießen Sie den Westerwald. Mitten durch dieses Kleinod der Natur führt der WesterwaldSteig, ein Wanderweg der Extraklasse, der auf 240 km Länge mit jedem Schritt begeistert.

Sie durchwandern sechs verschiedene Naturräume: den Hessischen Westerwald, den Hohen Westerwald/ Wiesensee, den Altenkirchener Westerwald, die Kroppacher Schweiz, den Naturpark Rhein-Westerwald/ Wiedtal und den Naturpark Rhein-Westerwald. Diese locken mit Natur pur und einer Fülle von landschaftlichen, kulturellen und historischen Sehenswürdigkeiten. Der Wanderer begibt sich auf die Spuren der Vorfahren bei der Besichtigung der Schlösser, Burgen und Klöster und schlendert durch die interessanten, historischen Ortskerne von Städten und Dörfern. Der WesterwaldSteig erwartet seine Gäste als Wanderweg durch satt- grüne Natur und bietet Abwechslung und Erlebnis auf ganzer Strecke. Erwandern, Erleben, Erholen wird mit dem WesterwaldSteig auf Schritt und Tritt verwirklicht. Zur Erholung von Körper und Seele führt Sie der Weg durch saftig grüne Täler bis in luftige, waldige Höhen. Ob sportives, Familien-, Panorama- oder Genusswandern, mit dem WesterwaldSteig erfüllt sich die Passion jedes Wanderfreundes. Hier ist der Weg das Ziel.

Aankomst
Sappige weiden, groene bossen, een geurige bries: genietend beleeft u het Westerwoud. Dwars door dit natuurjuweel loopt de Westerwald-Steig, een langeafstandswandelpad van uitstekende kwaliteit, waarover u 235 km lang bij elke stap enthousiast zult zijn. U wandelt door zes verschillende natuurgebieden: het Hessische Westerwoud, het Hoge Westerwoud/ Wiesensee, het Altenkirchener Westerwoud, de Kroppacher Schweiz, natuurpark Rijn-Westerwoud/ Wieddal en natuurpark Rijn-Westerwoud. Ze zijn aantrekkelijk vanwege hun pure natuur en diversiteit aan landschappen, hun culturele en historische bezienswaardigheden. U treedt in de voetsporen van onze voorouders als u de kastelen, burchten en kloosters bezoekt en door interessante historische centra van dorpen en steden slentert. De Westerwald-Steig is een wandelpad dat zijn gasten door een sappige groene natuur leidt en over het hele traject afwisseling en avontuur biedt. Al wandelend kennismaken, ervaringen opdoen en u ontspannen wordt op de Westerwald-Steig stap voor stap werkelijkheid. Om lichaam en geest kracht te geven loopt het pad door sappige groene dalen naar winderige beboste hoogten. Bent u op zoek naar sportief wandelen of wilt u wandelen met het hele gezin, zoekt u panorama's of wandelt u recreatief, de Westerwald-Steig vervult de wensen van elke wandelliefhebber. Hier is de weg zelf het doel.

Parkeren
Herborn, Kallenbachstraße

Openbaar vervoer
Mit Bus und Bahn ist die Anreise nach Herborn Bahnhof sowie nach Bad Hönningen Bahnhof möglich.

Die Routen können Sie einfach und bequem auf www.bahn.de individuell zusammenstellen.

 

Overige info/links

www.westerwaldsteig.de

www.facebook.com/westerwaldsteig

 

 

Vakantie in het Westerwald: helemaal in uw natuur!

Vakantie in het Westerwald: helemaal in uw natuur!

Een vakantie in het Westerwald is in ieder geval een vakantie dichtbij de natuur.

“WällerTouren” in het Westerwald

“WällerTouren” in het Westerwald

Korte wandelroutes in het Westerwald in Duitsland. Wandelen, frisse lucht, natuur en tot rust komen...

Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts

Wandeltoerenplanner Rijnland-Palts

Vele toerenbeschrijvingen staan u ook gedetailleerd en in het Nederlands ter.