Gastlandschaften Rheinland-Pfalz

Aromastoffen in de wijn

Het zijn de aromastoffen die bepalend zijn voor het bouquet van een goede wijn, de smaak van een favoriet gerecht en de heerlijke geur van een bloem. Aromastoffen betoveren ons en vormen het hart van de passie voor wijn. Maar hoe kun je aroma’s nu eigenlijk het beste omschrijven en smaken benoemen?

 

Het aromawiel
Het wijnaromawiel is ontwikkeld door professor Ulrich Fischer, het Duitse Wijninstituut, de Vereniging van Duitse Vinologen en A.C. Noble UC Davis, USA. Met behulp van 75 geur- en smaaknuances kunt u het aromawiel gebruiken als een leidraad om uw impressies van een wijn nauwkeuriger te omschrijven.

 

Hoe nemen wij smaak eigenlijk waar?
Met onze tong kunnen wij alleen zout, zoet, zuur en bitter waarnemen. Om het rijke karakter van aromastoffen helemaal te proeven speelt ook de neus een heel belangrijke rol. Daarom mag er bij een wijnproeverij uitgebreid worden geslurpt, gekauwd en gesmakt. Door te kauwen geef je de wijn wat lucht en kan het bouquet als een ragfijne nevel naar de neus opstijgen en onze geurzenuw prikkelen. Die leidt het signaal verder naar het limbisch systeem, het gebied in onze hersenen dat betrokken is bij emoties en stemmingen. 

 

Laat uw fantasie de vrije loop
Maak uw neus gevoeliger! Laat bij een wijnproeverij eens parfum, aftershave en andere storende geurtjes achterwege en laat uw fantasie de vrije loop. Hoe meer u uw fantasie gebruikt, hoe beter. En ook hier geldt: oefening baart kunst! Misschien vraagt u zich af waar u moet beginnen. Daar hebben wij een passend antwoord op!

 

Langzaam opbouwen is het devies
Ons advies: begin met een lichte wijn, en bewaar de zwaardere wijnen voor op het eind. Droge wijnen komen voor de zoetere wijntjes, en jonge wijn gaat voor oude wijn.

 

Chocolade en drop
Denkt u bij een bepaalde geur ook meteen aan een gebeurtenis in uw jeugd of een vakantie? Alles mag bij het beschrijven van aroma’s! Het gaat tenslotte om emoties, om wat u voelt. Niet is te gek! Misschien doet de wijn u wel denken aan drop, chocolade of zwarte bessen – al gaande weg zult u zelf ontdekken hoe u smaken en geuren kunt omschrijven, en wat er aan wijnaroma's allemaal mogelijk is.