Gastlandschaften Rheinland-Pfalz

Perfecte harmonie tussen eten en wijn

Het serveren van de passende wijn bij een bepaald gerecht is bijna een wetenschap op zich. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige basisregels, waarmee u steeds snel de juiste wijn vindt bij uw eten:

 

  • Alcohol versterkt de zoete indruk en het effect van kruiden en zorgt voor een goede spijsvertering. Een laag alcoholgehalte in de wijn laat de zuren sterker uitkomen. Droge wijnen met een hoog percentage alcohol doen zachter aan in vergelijking met droge wijnen met een laag alcoholpercentage.

  • Bittere stoffen die in de wijn of door het roosteren, grillen of smoren in de gerechten zitten, gaan goed samen met een zoete smaak en matigen zure smaken. Bittere stoffen worden langzaam, maar wel lang waargenomen. Zij passen goed bij wijnen met veel tannines en een hoog alcoholpercentage.

  • Tamelijk vette gerechten passen uitstekend bij wijnen die rijk aan zuren, tannines en alcohol zijn. Deze drie wijncomponenten zijn trouwens bijzonder goed voor de spijsvertering.

  • Flink gekruide gerechten (b.v. met peper, chili, curry en tabasco) smaken in combinatie met wijnen met een hoog alcoholpercentage nog heter. Bij wijnen die naast een hoog alcoholpercentage ook nog veel zuur bevatten is het dus oppassen geblazen!

  • Zout versterkt de waarneming van de aroma- en bittere stoffen in wijn en gerechten