Gastlandschaften Rheinland-Pfalz
 • Genieten van wijn
  Tijdens een wijnproeverij komt u alles over wijn te weten.

Wijnglaskunde

Een goede wijn behoeft een goed glas! Een goed glas is kleurloos, niet geslepen of gegraveerd, flinterdun en doorzichtig, bol van vorm en loopt naar boven wat slanker toe. Alleen in het juiste glas kan het bouquet, dus de met de alcohol verbonden geur- en smaakstoffen, zich zo goed mogelijk ontvouwen. Daarom is een goed wijnglas onmisbaar als u echt van wijn wilt genieten!

 

 • Bordeauxglas -  De karakteristieke geur van Bordeaux naar cederhout, leer en zijn wat discrete druif, onderstreept door kenmerkende looizuren komen in een volumineus glas aangenaam naar voren. In dit glas wordt de complexiteit van zijn geconcentreerde aroma’s benadrukt en de hoekige tannines die in de wijn voorkomen, afgebroken.

 • Bourgogneglas -  In dit grote kelkvormige glas ontwikkelt het edele vocht zijn volle aroma. In dit glas komt de smaak in de fijnste nuances tot bloei. Een Pinot noir of Spätburgunder bestaat uit vele verfijnde smaakfacetten die een wat groter glas behoeven en zich hier heel goed kunnen ontvouwen.

 • Bourgognekelk -  Uit deze klassieker vloeit de wijn geconcentreerd over de tong. De aroma’s van de vrucht en de elegante nuances worden versterkt en verdichten zich tot een harmonieus totaalplaatje. 

 • Roséglas -  Roséwijnen worden meestal jong gedronken. Dit slanke, gedraaide glas benadrukt de aroma’s, het brengt vrucht en verfrissing met elkaar in harmonie. De licht bittere afdronk komt hierin beter tot uitdrukking. 

 • Witte wijnglas -  Jonge witte wijnen ontvouwen in dit glas hun frisheid, bij rijpere wijnen komt het kruidige tintje sterker tot uitdrukking. Tegelijkertijd blijven de vrucht en het zuur in balans. 

 • Champagneglas of coupe -  Dit kelkvormige glas biedt veel ruimte aan het geheel eigen bouquet van champagne. De perlage is fijn en zacht. Champagne openbaart hier zijn fruitige veelzijdigheid.

 • Sektglas of flûte -  Het moet slank en hoog zijn, het glas voor bubbelende wijn. Alleen dan mousseert de inhoud op een verfijnde en levendige manier. Ook het aroma van jeugdig fris tot aangenaam rijp laat zich van zijn beste kant zien. 

 • Waterglas -  Edel water hoort bij wijn als Champagne bij speciale gelegenheden. Dit glas geeft hem niet alleen het juist kader, maar voelt ook nog eens bijzonder aan.